Kutatás

Norvégia hatalmas ásványkincs-lelőhelyre bukkant

Az északi állam állítólag hatalmas mennyiségű fémet és ásványi anyagot talált a kontinentális talapzatán.

2023.01.29 09:08ma.hu

Egy norvég kutatócsoport nagy fém- és ásványi anyagkészleteket fedezett fel az ország hatalmas kontinentális talapzatának tengerfeneke alatt - közölte pénteken közleményben a norvég kőolajipari igazgatóság (NPD).

A jelentős felfedezés a hírek szerint a világ egyik legnagyobb olaj- és gázexportőrének "jelentős" mennyiségű ásványi anyag kitermelésének lehetőségét kínálja, a réztől a ritkaföldfémekig.

"A vizsgált területen a tengerfenéken talált fémek közül a magnézium, a nióbium, a kobalt és a ritkaföldfémek megtalálhatók az Európai Bizottság kritikus ásványi anyagok listáján" - mondta Kjersti Dahle, az NPD technológiai és elemzési igazgatója.

Az előzetes becslések szerint a Norvég-tenger és a Grönlandi-tenger távoli területein található polimetallikus szulfidok 38 millió tonna rezet tartalmaznak, ami közel kétszerese az évente globálisan bányászott mennyiségnek, 45 millió tonna cinket, 2317 tonna aranyat és 85 ezer tonna ezüstöt.

Az évmilliók alatt a kőzetalapzatra nőtt mangánkéreg becslések szerint mintegy 24 millió tonna magnéziumot, 3,1 millió tonna kobaltot és 1,7 millió tonna cériumot rejt, amely egy ötvözetekben használt ritka földfém. A becslések szerint 8,4 millió tonna titán, 1,9 millió tonna vanádium, valamint más ritkaföldfémek, például neodímium, ittrium és diszprózium is található bennük.

"Az olyan drága ritka ásványok, mint a neodímium és a diszprózium rendkívül fontosak a szélturbinák mágnesei és az elektromos járművek motorjai számára" - mondta Dahle.

Norvégia jelenleg mérlegeli, hogy megnyitja-e tengeri területeit a mélytengeri bányászat előtt, amihez parlamenti jóváhagyásra van szükség, és környezetvédelmi aggályokat vált ki. Környezetvédő aktivisták felszólították Oslót, hogy halassza el a tengerfenéki ásványkincsek feltárását mindaddig, amíg nem végeznek több tanulmányt a tengerfenéken élő élőlények és a bányászat rájuk gyakorolt hatásának megértésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.