Balkán-biznisz

Hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel Szerbiában

A lelet megerősíti az ország pozícióját a balkáni régió vezető aranykészletei tekintetében.

2023.01.21 19:31ma.hu

Szerbiában hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel - jelentette be pénteken Dubravka Dedovic Negre bánya- és energiaügyi miniszter.

A technológiai vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják, hogy az új lelőhelyről több mint 93 százalékos teljes aranyhasznosítási aránnyal lehet tiszta aranykoncentrátumot kinyerni - mondta a tisztviselő.

Hangsúlyozta, hogy a felfedezés nagy jelentőségű lehet az ország gazdasága számára, különösen Kelet-Szerbia számára.

A leletet a kanadai székhelyű Dundee Precious Metals nemzetközi aranybányászati vállalat találta meg, amely projekteket működtet a balkáni országban. A vállalat közölte, hogy a kelet-szerbiai Coka Rakita feltárási területen magas minőségű lelőhelyet fedezett fel, és "kivételes eredményeket" vár a közelmúltban végzett fúrásoktól.

A minisztérium vezetője hangsúlyozta, hogy a projekt az elemzési szakaszban van, és további vizsgálatokra van szükség a lelőhely mennyiségének ellenőrzéséhez.

Korábban Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, hogy országa az elmúlt két évben jelentősen növelte az aranytartalékokat.

Az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint Szerbia 38,1 tonnás aranytartalékával a Balkán vezető gazdasága az aranytartalékok tekintetében, a világon pedig az 54. helyen áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.