Erőszak

Chicagói tanárok több száz diákot zaklattak szexuálisan - jelentés

Egy belső vizsgálat több mint 300 vádat támasztott alá, amelyek szerint a diákok molesztálással és más szexuális visszaélésekkel vádolták őket.

2023.01.08 17:48ma.hu

A Chicago Public Schools (CPS), az Egyesült Államok harmadik legnagyobb iskolai körzetének belső vizsgálatai igazolták azokat az állításokat, amelyek szerint több száz tanár és adminisztrátor groomingolt és szexuálisan zaklatta diákjait - derült ki egy főfelügyelői jelentésből.

A 2021-2022-es tanévben több mint 600 szexuális visszaélésre vonatkozó panaszt vizsgáltak ki, és az esetek mintegy felében megalapozottnak találták a vádakat - közölte a kerület főfelügyelői hivatala (OIG) a hónap elején éves jelentésében. A hivatal megduplázta a kivizsgált panaszok számát az egy évvel korábbihoz képest egy olyan kezdeményezés keretében, amelynek célja a "rendkívül nagy ügymennyiség" feldolgozásának felgyorsítása volt. Az újonnan indított ügyek száma 38%-kal ugrott meg az előző évhez viszonyítva.

Az egyik esetben egy középiskolai tanár "szisztematikusan viselkedett a diáklányokkal" - áll a jelentésben. Intim testi kapcsolatot létesített a diákokkal, és nyíltan szexuális aktusokat kért, például arra kért egy lányt, hogy toborozzon egy osztálytársat egy édeshármasra.

Egy másik panasz egy középiskolai tanárra vonatkozott, aki három alkalommal szexuálisan bántalmazott egy 17 éves diákot, miután nem megfelelő érintésekkel és megjegyzésekkel ápolta őt - közölte az OIG. Bűnvádat emeltek ellene, de az esküdtszék tavaly novemberben felmentette. A vádakat a diáknak küldött szöveges üzenetek is alátámasztották. Az egyik üzenetben a tanár könyörgött neki, hogy ne jelentse a bántalmazásokat, áll a jelentésben.

Egy másik esetben egy korábbi alkalmazott bűnösnek vallotta magát szexuális visszaélés bűntettében, miután azzal vádolták, hogy 16 éves korától kezdve egy éven keresztül szexelt egy diákkal. Emellett alkohollal is ellátta a lányt, és arra utasította, hogy vásároljon neki marihuánát. Az OIG szerint a férfi azzal fenyegetőzött, hogy megöli a diákot és a családját, amikor megtudta, hogy esetleg vizsgálat folyik ellene.

A tanárok ellen benyújtott panaszok egy részét rosszul kezelték. Az OIG szerint például a munkatársak nem értesítették az adminisztrátorokat, amikor egy középiskolás diák jelentette, hogy egy tanár megmutatta neki a péniszét, ehelyett inkább mentegetőztek a tanár helyett. Amikor a tanárnő üzenetet tett közzé az esetről a közösségi médiában, egy fiatalabb diák jelentkezett, és azt állította, hogy ugyanez a tanár olyan videókat küldött neki, amelyeken maszturbál.

A CPS katonai akadémia két munkatársa által elkövetett állítólagos szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálat gyorsan kibővült, amikor újabb vádak kerültek napvilágra. A vizsgálat végül 13 alkalmazott, köztük a korábbi igazgató állítólagos helytelen viselkedését támasztotta alá - közölte az OIG.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.