Háború

Ezt az oroszt cserélték el Brittney Griner kosárlabdázóért, miután több mint egy évtizedet töltött rács mögött

Viktor Bout az amerikai börtönben töltött időről és az Oroszországnak nyújtott 'értékéről' beszél.

2022.12.09 13:44ma.hu

Viktor Bout orosz üzletember az RT-nek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy nem hiszi, hogy különösebb értéke lenne az orosz kormány számára.

Boutot csütörtökön engedték szabadon az orosz-amerikai fogolycsere keretében, miután fegyverkereskedelem vádjával több mint 13 évet töltött rács mögött, ebből 12 évet amerikai börtönökben.

Azt mondta, hogy az orosz történelemben "valószínűleg ezer és ezer és ezer" hozzá hasonló eset van, és hogy ő csupán a geopolitika fogaskerekei közé került. Bout a nyugati médiában megjelent állításokat kommentálta, amelyek szerint szabadon bocsátása különösen fontos Vlagyimir Putyin orosz elnök számára.

Bout szabadulását "mindannyiuk támogatásának" tulajdonította otthon, és annak a gondolatnak, hogy oroszokként "nem hagyjuk hátra a sajátjainkat".

Az üzletembert 2008-ban vették őrizetbe egy thaiföldi akciót követően, 2012-ben pedig egy amerikai bíróság illegális fegyverkereskedelem miatt elítélte.

Az RT-nek nyilatkozott Maria Butina orosz fegyverjogi aktivista, aki szintén börtönbüntetését töltötte az Egyesült Államokban. Ő 2018-ban keveredett bele a Russiagate-botrányba, és elítélték, mert be nem jegyzett külföldi ügynökként tevékenykedett az Egyesült Államokban. Az interjúban Bout megjegyezte a hasonlóságot az ő és Butina ügye között.

Arra a kérdésre, hogy a ruszofóbia áldozatának tekinti-e magát, Bout azt mondta, hogy nem szereti ezt a kifejezést, és hangsúlyozta, hogy nem tapasztalt semmiféle megkülönböztetést orosz volta miatt sem a rabok, sem a személyzet részéről az Illinois állambeli Williamson megyei Marion közelében lévő szövetségi börtönben.

"A rabtársaim többnyire szimpatikusak voltak Oroszországgal szemben. Vagy legalábbis, ha nem tudtak róla semmit, akkor kérdeztek tőlem" - mondta.

Egyes amerikai politikusok bírálták Bout cseréjét Brittney Griner kosárlabdázóra, mondván, hogy az gyengeséget mutat Washington részéről, és aláássa az ország pozícióját. Maga Bout nevetségessé tette ezt a felfogást, mondván, hogy az ilyen megjegyzések a politikát az iskolai rivalizálás szintjére csökkentik.

"Biztos vagyok benne, hogy a vezetésünk nem így gondolkodik, akár gyenge, akár nem. A valódi erőnek nem kell ilyen, őszintén szólva olcsó szinten kifejeződnie. Úgy vélem, az alku azért jött létre, mert sikerült valamilyen közös alapot találni, amely lehetővé tette, hogy mindkét fél elégedett legyen" - mondta.

Bout hangsúlyozta, hogy nem akar arra gondolni, hogyan alakulhatott volna az élete, ha nem kerül börtönbe, és nem akar haragudni. A nehézségek átélése után "össze kell szorítani a fogunkat" és ragaszkodni ahhoz, ami igaz - mondta.

Elismerte, hogy az amerikai őrizetben töltött évek megviselik, és mostanában időnként nehezen találja a megfelelő szavakat, amikor oroszul beszél. Hangsúlyozta azonban, hogy a legfontosabb dolog az, hogy most újra együtt lehet feleségével, Allával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.