Háború

A Nyugat 'ágyútölteléknek' használja az ukránokat - Putyin

Az Egyesült Államok és holdudvara faltörő kosként használják az országot Oroszország ellen - mondta az elnök.

2022.12.09 16:31ma.hu

A nyugati nemzetek szándékosan káoszt és erőszakot szítanak geopolitikai céljaik elérése érdekében - állította Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az ukrajnai konfliktus "az Egyesült Államok és szatellitjei" kísérlete arra, hogy az országot Oroszország kárára használják fel - jelentette ki.

Putyin a becsmérlő elemzést egy videóbeszédben mondta több ázsiai ország védelmi miniszterének, akik egy moszkvai csúcstalálkozóra gyűltek össze.

"A Nyugat évek óta szemtelenül kiszipolyozza és kihasználja Ukrajna erőforrásait, népirtásra és terrorra buzdított Donbászban, de facto gyarmattá változtatta ezt a nemzetet, és most cinikusan faltörő kosnak használja az ukrán népet Oroszország ellen, mivel folyamatosan fegyvereket és lőszert szállít Ukrajnának, zsoldosokat küld, és az öngyilkosság útjára tereli" - mondta Putyin.

Ez az erőszak csak egy példa arra a romboló befolyásra, amelyet a nyugati nemzetek gyakorolnak szerte a világon, hogy megőrizzék dominanciájukat a globális színtéren - állította az orosz elnök.

Egy működő biztonsági architektúrának, amely képes megbirkózni a modern kihívásokkal, "nem valamiféle mitikus íratlan szabályokon kell alapulnia, amelyeket senki sem látott, nem valakinek az uralmán és monopolizálásán, hanem kizárólag a nemzetközi jogon és egymás érdekeinek tiszteletben tartásán" - tette hozzá Putyin.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok ígéretet tettek arra, hogy katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának "mindaddig, amíg Kijevnek szüksége van" Moszkva legyőzésére. Az ügy létfontosságú a "szabályokon alapuló rend" szempontjából - állították magas rangú amerikai tisztviselők.

Az orosz fővárosban ülésező védelmi miniszterek a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) és a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamait képviselik. Oroszország és a közép-ázsiai országok - Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán - mindkét regionális szervezethez csatlakoztak. Az SCO olyan nagyhatalmakat foglal magában, mint Kína és India.

Putyin szorosabb együttműködést sürgetett a résztvevő államok hadseregei között, azzal érvelve, hogy az együttműködés és a közös hadgyakorlatok segítenek abban, hogy mindenki számára jobb biztonságot nyújtsanak. Hangsúlyozta a békefenntartó missziókban való részvétel fontosságát, beleértve az ENSZ égisze alatt zajló missziókat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.