Hollandia

Vizsgálatot kezdeményez a holland király az uralkodóház gyarmatosításban betöltött szerepéről

A kutatás három évig tart majd, és a XVI. század végétől a posztkoloniális korszakon át egészen napjainkig terjedő időszakot öleli fel.

2022.12.08 05:30MTI

Vilmos Sándor holland király független tanulmány elkészítését rendelte el az Orániai-Nassaui-ház Hollandia gyarmati történelmében betöltött szerepéről - írta az NlTimes hírportál szerdán.

A holland kormány információs szolgálata szerint a kutatás három évig tart majd, és a XVI. század végétől a posztkoloniális korszakon át egészen napjainkig terjedő időszakot öleli fel. A tanulmányt a leideni egyetem fogja készíteni Gert Oostindie, a gyarmati és posztkoloniális történelem szakértője által vezetett bizottság felügyelete mellett.

"A múlt alapos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a történelmi tényeket és fejleményeket megértsük, és a lehető legvilágosabban és legőszintébben szembe tudjunk nézni emberekre és közösségekre gyakorolt hatásukkal" - idézte a közlemény a királyt. Vilmos Sándory fontosnak tartja továbbá, hogy a kutatás eredményei mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Gert Oostindie, a kutatást vezető történész 2006-ban Gyöngyök és a Korona címmel könyvet adott ki az Orániai-Nassaui-ház gyarmatokhoz fűződő viszonyáról. A professzor a NOS közszolgálati televíziós csatornának úgy nyilatkozott, hogy Vilmos Sándor felmenői minden valószínűséggel rabszolgatartók voltak, és a Nyugat-indiai Társaságon keresztül részt vettek a transzatlanti rabszolga-kereskedelemben is. "Ez önmagában nem meglepő, mivel ők voltak az elit és a vezetők, de hogy pontosan mennyi hasznot húztak a rabszolgakereskedelemből azt nem lehet még tudni"- tette hozzá.

A holland kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy december 19-én hivatalosan is bocsánatot kér Hollandia gyarmati múltja miatt. A bocsánatkéréseket a kabinet különböző tagjai fogják felajánlani Hollandiában, Suriname-ban és a Holland Antillákon.

Ugyancsak novemberben a kormány információs szolgálata közölte, hogy szakértői vizsgálatot indítanak a királyi ház gyűjteményeiben található gyarmati műtárgyak eredetét illetően. Egy különbizottság a becslések szerint 10 ezer műtárgyat fog megvizsgálni, hogy kiderítse, hogy ezek törvényesen vannak-e az Orániai-Nassaui-ház birtokában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.