Háború

Letartóztatták Londonban 'egy gazdag orosz üzletembert'

A száműzött milliárdost a rezidenciáján fogták el - közölte egy forrás.

2022.12.04 22:30ma.hu

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) rendőrei letartóztattak "egy gazdag orosz üzletembert" londoni otthonában - közölte az ügynökség szombaton. A rajtaütést egy kifejezetten az orosz kapcsolatokkal rendelkező gyanúsítottak kiszűrésére létrehozott munkacsoport hajtotta végre.

Az NCA több mint 50 ügynöke csütörtökön razziázott az 58 éves férfi "több millió fontos rezidenciáján" - közölték a bűnüldöző szervek. A férfit elfogták, és pénzmosással, a belügyminisztérium ellen irányuló összeesküvéssel és hamis tanúzással vádolták meg, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték - áll a hivatal közleményében.

Bár az NCA nem fedte fel a férfi nevét, egy Mihail Fridman, az Alfa Group társalapítójához, Mihail Fridmanhoz közel álló forrás az orosz TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta, hogy letartóztatta a rendőrség. "Információink szerint azonban eddig óvadék ellenében szabadlábra helyezték".

Korábban az Alfa Bank sajtóosztálya a Kommerszantnak azt mondta, hogy Fridmannak "semmi köze ehhez a történethez", és "otthon van, nincs letartóztatva". Maga Fridman a Forbes Russia-nak azt mondta, hogy "jól van", és a hétvégét "barátokkal találkozva" tölti.

A rezidencián alkalmazott egyik 35 éves férfit pénzmosás és akadályoztatás gyanújával letartóztatták, az NCA szerint látták, amint elhagyja az ingatlant "egy táskával, amelyben több ezer font készpénzt találtak".

Egy harmadik férfit, akit az üzletember élettársának volt barátjaként írtak le, London Pimlico negyedében lévő otthonában tartóztattak le, és pénzmosással és csalásra irányuló összeesküvéssel vádolták meg.

A razziát az NCA Combatting Kleptocracy Cell tisztjei hajtották végre, amely egységet Boris Johnson volt miniszterelnök februárban hozott létre a Moszkva elleni brit szankciókat állítólagosan kijátszó oroszok ellen. Az egység feladata a szankciókkal sújtott orosz üzletemberek vagyonának befagyasztása, valamint az általuk a szankciók ellenére küldött vagy kapott pénz és eszközök lefoglalása.

Bár az NCA a célpontokat "korruptnak" nevezi, nincs bizonyíték arra, hogy a lefoglalt vagyontárgyak bármelyike is illegálisnak minősült volna, mielőtt a brit kormány több mint 1300 orosz magánszemélyt és szervezetet szankcionált Moszkva ukrajnai háborújára válaszul.

A londoni orosz nagykövetség követelte, hogy a brit hatóságok haladéktalanul adjanak magyarázatot az orosz üzletember letartóztatásának okaira és körülményeire.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.