Ukrajnai háború

Perverznek nevezte Ferenc pápát az orosz külügyi szóvivő

A pápa korábban arról beszélt, kik a legkegyetlenebbek az orosz seregben.

2022.11.30 08:22MTI

Oroszország nevében határozottan tiltakozott kedden a Vatikánnál Alekszandr Avgyejev szentszéki orosz nagykövet amiatt, hogy Ferenc pápa az Ukrajnát megtámadó orosz haderő csecsen és burját katonáinak kegyetlenségéről tett egy kijelentést.

A katolikus egyházfő az America című jezsuita magazinnak adott interjújában azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az "orosz hagyományokon kívül" nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

Avgyejev orosz hírügynökségeknek elmondta, hogy felkereste a vatikáni diplomáciai szolgálat vezetőségét, és tiltakozott Ferenc pápa kijelentése miatt.

"Felháborodásomat fejeztem ki az ilyen gyanúsítás miatt, és megjegyeztem, hogy semmi sem ingathatja meg a többnemzetiségű orosz nép összetartását és egységét" - nyilatkozott az orosz nagykövet.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Ferenc pápa szavai a "különleges hadműveletben" részt vevő csecsenek és burjátok brutalitásáról elferdítik az igazságot.

"Ez már nem ruszofóbia, ez perverzió, nem is tudom, milyen szintű. Gondoljanak vissza, hogy a '90-es években és a 2000-es évek elején pontosan az ellenkezőjét mondták nekünk, azt, hogy az oroszok, a szlávok kínozzák a kaukázusi népeket, most pedig azt mondják, hogy a kaukázusi népek kínozzák az ukránokat" - hangoztatta a parlament felsőházában megtartott egyik fórumon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.