Erőszak

A San Francisco-i rendőrség megadná a robotoknak az öléshez való jogot

Ahogy a technológia soha nem látott ütemben fejlődik, a robotokat kezdik alkalmazni a könnyen automatizálható feladatok széles körének elvégzésére. Az Egyesült Államokban azonban a bűnüldöző hatóságok talán egy fokkal magasabb szintre emelik a dolgokat.

2022.11.27 06:30ma.hu












A San Franciscó-i Rendőrfőkapitányság (SFPD) olyan új szabályzatot javasol, amely engedélyt adna a robotoknak a gyilkolásra.

Az új irányelvjavaslat olyan útmutatást tartalmaz, amely lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy robotokat használjon "végzetes erővel, ha a lakosság vagy a rendőrök életének kockázata közvetlen és felülmúlja bármely más erővel kapcsolatos lehetőséget".

Az irányelv azt is kimondja, hogy "a robotokat csak olyan kijelölt kezelők működtethetik, akik elvégezték az előírt képzést".

Korábban a helyi törvényhozók megpróbáltak olyan iránymutatást beépíteni, amely szerint a robotokat nem lehet emberek megölésére bevetni. "A robotok nem használhatók erőszakos eszközként egyetlen személy ellen sem" - állt az eredeti iránymutatásban.

Az SFPD azonban egy későbbi tervezetben törölte ezt a megfogalmazást, és helyette olyan útmutatással helyettesítette, amely lehetővé teszi a gyilkos robotok használatát.

Ha az irányelvtervezetet elfogadják, a robotokat letartóztatások, kritikus események, végzés végrehajtása és "gyanús eszközök felmérése" során lehetne használni. A San Franciscó-i rendőrség jelenleg 17 távirányítású robottal rendelkezik.

A javaslatot áttekintő szabályzati bizottság megszavazta, hogy azokat a felügyelőtanácsnak küldjék, és a jövő heti ülésen tárgyalják meg meg.

Míg az SFPD leltárában szereplő robotok többsége elsősorban bombák hatástalanítására vagy veszélyes anyagok kezelésére szolgál, az új Remotec modelleknek azonban van opcionális fegyverrendszere.

Bár San Francisco soha nem engedélyezte kifejezetten, hogy a robotok emberi életeket vegyenek el, a halálos autonóm fegyverek (LAW) egyre gyakoribbak a modern hadviselésben. A dallasi rendőrség 2016-ban robotot használt egy gyanúsított megölésére, akit azzal vádoltak, hogy öt rendőrrel végzett egy lövöldözés során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.