Háború

Lavrov szerint felszabadítják az ukránokat a neonáci uralkodók alól

"Az ukrán nép megérdemli, hogy szláv testvérei mellett jó szomszédságban, barátságban, jólétben éljen" - mondta.

2022.11.26 22:29ma.hu

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombaton sugárzott dokumentumfilmben kijelentette, hogy az ukránok megérdemlik a baráti kapcsolatokat szláv testvéreik mellett, és megszabadulnak a neonáci uralkodóktól.

"Az ukrán népet meg fogják szabadítani a neonáci uralkodóktól. Megérdemli, hogy jó szomszédságban, barátságban, jólétben éljen szláv testvérei mellett" - mondta a Rosszija-24 televíziós csatorna által sugárzott filmben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én "különleges katonai műveletet" jelentett be Ukrajnában, válaszul a donbászi köztársaságok vezetőinek segítségkérésére. A Nyugat ezt követően átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és fokozta a Kijevbe irányuló, dollármilliárdokat érő fegyverszállításokat.

Mindeközben evakuálják a betegeket a herszoni kórházakból az orosz erők ágyúzásai miatt

Kimenekítik az ukrán erők által nemrég visszavett Herszon város kórházaiból az összes beteget az orosz erők folyamatos ágyúzásai miatt - közölte pénteken Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai megye kormányzója.

"Az állandó orosz ágyúzás miatt evakuáljuk a kórházi betegeket Herszonból" - írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Szavai szerint a Herszonban lévő megyei kórházban kezelt gyerekeket már a szomszédos megye központjába, Mikolajivba szállították, ahol minden szükséges orvosi ellátást megkapnak. Tájékoztatott arról, hogy a herszoni regionális pszichiátriai intézet betegeit is evakuálták. Odesszába száz beteget szállítottak át arra az időre, amíg nem szűnnek meg az orosz támadások - tette hozzá.

A kormányzó közölte pénteken azt is, hogy csak a csütörtöki nap folyamán tíz helyi lakos vesztette életét, és 54 sérült meg a megyében az orosz támadások következtében. Hozzátette, hogy az orosz erők egy nap alatt 49-szer nyitottak tüzet Herszon megye területére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.