USA

Soha ennyi nőt nem választottak még az amerikai kongresszus tagjává, mint 2022-ben

A nők száma az elmúlt 46 évben folyamatosan emelkedik az amerikai szövetségi törvényhozók között.

2022.11.24 19:37MTI

Rekordszámú női tagja lesz a januárban megalakuló új, 118. amerikai kongresszusnak - áll a CNN által közölt összesítésben.

A hírtelevízió összegzése szerint a 435 tagú képviselőházból és 100 tagú szenátusból álló kongresszusban vélhetően 149 nő szolgál majd, ami kettővel haladja meg a két éve megválasztott törvényhozás női tagságát.

Az összeállításból az is kiderül, hogy a nők száma az elmúlt 46 évben folyamatosan emelkedik az amerikai szövetségi törvényhozók között. A CNN összeállítása azt is kiemeli, hogy rekordszámú, 42, női kongresszusi taggal rendelkeznek a republikánusok az új törvényhozásban, a demokrata tagok száma nem változott.

A hírcsatorna csütörtök hajnali összesítése szerint a november 8-i félidős választásokon Alaszkában két még nyitott versenyben is megszületett az előzetes eredmény, ami szerint a szenátusba újraválasztották a Republikánus Párt színeiben induló Lisa Murkowskit, míg a képviselőháznak első teljes kongresszusi ciklusára lehet tagja a demokrata párti Mary Peltola.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.