Ukrajnai háború

Katonai és energetikai létesítmények elleni támadást hiúsított meg az FSZB Voronyezs megyében

A merénylőkkel végeztek.

2022.11.23 17:40MTI

Katonai és energetikai létesítmények elleni szabotázskísérletet akadályoztak meg az orosz rendvédelmi szolgálatok Voronyezs megyében, a merénylőkkel végeztek - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolat-központja.

Az FSZB szerint a három merénylő, aki a közlemény szerint egy "ukrán nacionalista ideológiát támogató összeesküvő sejthez" tartozott, erőszakkal ellenállt az őrizetbe vételi kísérletnek Voronyezs külvárosában. A hatóságok akkor csaptak le rájuk, amikor a "terror eszközeit" elővették a rejtekhelyükről.

A szabotőrök lakhelyén tartott házkutatások során két bevetésre kész improvizált robbanószerkezetet, az előállításukhoz szükséges alkatrészeket, hideg- és lőfegyvereket, lőszereket és kommunikációs eszközöket találtak és foglaltak le.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz fegyveres erők a donyecki régióban zajló előrenyomulásuk során az elmúlt nap folyamán több mint hatvan ukrán katonát öltek meg, és öt páncélozott harcjárművet tettek üzemképtelenné. A tábornok szerint az ukrán hadsereg sikertelen offenzívakísérletek közben Kupjanszk irányában több mint harminc embert, két járművet és egy aknavetőt, Liman irányában pedig mintegy húsz embert, három aknavetőt és két járművet veszített.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek az ukrán 128. hegyi rohamdandár parancsnokságára a Zaporizzsja megyei Volnyanszk közelében, továbbá 72 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra is, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37-es lövegelhárító radarállomást és két rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt. Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán öt ukrán drónt lőtt le a fekete-tengeri gázmezők felett és Szevasztopol város közelében.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2554 drónt, 390 lékvédelmi rakétarendszert, 6782 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 901 sorozatvetőt, 3615 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7329 katonai járművet veszített.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán hamisnak minősítette azt az Euractiv hírportál által közölt értesülést, miszerint kapcsolatfelvétel és megállapodás történt Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és Rob Bauer tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke között a fekete-tengeri hajózás biztonságáról.

"Semmilyen, különösen rendszeres konfliktusmegoldó kapcsolatfelvétel nem történt a már nem létező amerikai-orosz válságbizottság keretében sem a NATO Katonai Bizottságának elnökével, sem pedig az észak-atlanti szövetség más képviselőivel" - közölte a tárca

Korábban az Euractiv egy meg nem nevezett NATO-forrást idézve azt állította, hogy Geraszimov és Bauer kölcsönös óvatosságban állapodott meg a Fekete-tengeren a konfliktushelyzetek elkerülése érdekében.

A moszkvai katonai tárca szerdán bejelentette, hogy a "Kijev ellenőrzése alatt álló területekről" 35 orosz hadifogoly tért vissza.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője "erkölcstelennek" és "bűncselekménynek" nevezte, ahogy az ukrán hatóságok eljárnak az ukrán katonák által Makijivkában meggyilkolt orosz hadifoglyok ügyében. Zaharova arra reagált, hogy az ukrán főügyészség nem a kivégzőik, hanem az agyonlőtt orosz katonák ellen indított büntetőeljárást, a háborús szokások megsértésével vádolva őket. A kijevi hatóság azt állította, hogy a földre lefektetett, lefegyverzett hadifoglyok csak eljátszották a megadást, miközben hitszegő módon tüzet nyitottak az ukrán katonákra. Ezt a szóvivő valótlanságnak nevezte, és az eddiginél határozottabb állásfoglalásra szólította fel az ENSZ-t az atrocitás ügyében, amelyről az elkövetők videofelvételeket osztottak meg pénteken a világhálón.

Az orosz külügyi szóvivő, miután az Európai Parlament "a terrorizmust támogató" államnak minősítette Oroszországot, javasolta, hogy az EP-t minősítsék "az idiotizmust támogató" intézménynek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.