Ukrajnai háború

Az EP terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot

Az ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt.

2022.11.23 13:36MTI

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.

Az Európai Parlament 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában hangsúlyozta: Az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Mivel az Európai Unió hivatalosan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatóinak, ezért az EP felszólította az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat, és fontolják meg, hogy Oroszországot felvegyék a terrorimust támogató államok uniós jegyzékébe.

Az EP-képviselők felszólították az uniós Tanácsot, hogy az orosz Wagner Csoportot, a Ramzan Kadirov csecsen vezető irányította 141-es különleges gépesített ezredet, valamint más orosz finanszírozású fegyveres csoportokat, milíciákat is vegyen fel a terroristák uniós jegyzékébe. Emellett szorgalmazták az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok további lefokozását, ezen belül a kapcsolattartás minimumra korlátozását minden szinten. Felszólították továbbá a tagállamokat, hogy mielőbb hozzák meg döntésüket a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatban.

Végezetül az EP véleménye szerint az uniós országoknak az Európai Bizottsággal együtt mérlegelniük kellene azon országokkal szembeni intézkedések bevezetését, amelyek megpróbálnak segíteni Oroszországnak a kiszabott szankciók megkerülésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.