Háború

Oroszország a gázexport csökkentésével fenyegetőzik Ukrajna lopása miatt

A Gazprom azzal vádolja Kijevet, hogy elszipkázza a Moldovának szánt tranzitszállítmányokat.

2022.11.22 14:28ma.hu

Az orosz Gazprom energetikai óriásvállalat kedden közölte, hogy Ukrajna eltéríti a Moldovába irányuló tranzit földgázszállításokat, és a vállalat válaszul azzal fenyegetőzött, hogy a kulcsfontosságú vezetéken keresztül történő szállításokat korlátozni fogja.

„A Gazprom által a Szudzsa gázmérőállomásra (GMS) Moldovába Ukrajnán keresztül történő tranzit céljára szállított gáz mennyisége meghaladja az Ukrajna és Moldova határán továbbított fizikai mennyiséget” – olvasható a Gazprom közleményében.

Az orosz energetikai vállalat továbbá figyelmeztetett, hogy ha a tranzitegyensúlyhiány fennmarad, akkor november 28-án 10 órától (7 órától GMT) megkezdi az Ukrajnán keresztül történő tranzitra szánt gázszállítás csökkentését a Szudzsa GMS-nek "a napi alulszállítás mértékében".

Az Ukrajnán keresztül haladó Szudzsa tranzitvezeték továbbra is az egyetlen útvonal, amelyen keresztül orosz gázt szállítanak a nyugat- és közép-európai országokba, miután az Északi Áramlat hálózatot szeptemberben egy gyanús robbanás megrongálta.

Eközben a tengerparttól elzárt Moldova, amely az utóbbi időben hatalmas áramszünetekkel küzd, nemzetközi segítséget kért, mivel a megugró energiaköltségek és az egekbe szökő infláció hatalmas terhet rónak a fogyasztókra Európa egyik legszegényebb országában.

A francia külügyminisztérium szerint a támogatás annál is inkább fontos, mivel Moldova a tél közeledtével példátlan energiaválsággal néz szembe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.