Erőszak

Tényleg megmérgezték Grúzia volt elnökét?

Mihail Szaakasvili azt mondja, hogy egészségügyi problémáit nem szabad átpolitizálni.

2022.11.21 15:28ma.hu

Mihail Szaakasvili volt grúz elnök, aki hazájában több vádpont miatt továbbra is előzetes letartóztatásban van, elutasította azokat a feltételezéseket, hogy megmérgezték.

Múlt héten Szaakasvili ügyvédei és édesanyja azt állították, hogy az orvosok higany és más nagy sűrűségű fémek nyomait fedezték fel a szervezetében.

"Szeretném leszögezni, hogy soha nem mondtam egyik ügyvédemnek sem, hogy felmerült a gyanú, hogy megmérgeztek volna. Minden ezzel kapcsolatos spekuláció helytelen" - írta a politikus hétfőn a Facebookon.

"Az egészségi állapotom valóban romlott, különösen az elmúlt két hónapban" - mondta Szaakasvili, de hozzátette, hogy "nincs szükség a kérdés politizálására".

Az 54 éves férfi köszönetet mondott a grúz főváros, Tbiliszi egyik klinikájának orvosainak is, ahol május óta kezelték, miután hosszas éhségsztrájk következtében kórházba került.

Rati Bregadze grúz belügyminiszter vasárnap közölte, hogy a börtönhatóságokhoz nem érkezett jelentés Szakkasvili feltételezett mérgezéséről, és megígérte, hogy elrendeli a politikus orvosi vizsgálatát.

Szaakasvilit tavaly október óta tartják fogva, miután titokban visszatért Grúziába az országban zajló választások közepette. A grúz hatóságok hatalommal való visszaéléssel, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolják a volt elnököt a 2004 és 2013 közötti hivatali ideje alatt.

Ő volt a felelős azért is, hogy 2008 augusztusában grúz csapatokat küldött a szakadár Dél-Oszét Köztársaság megtámadására, ami rövid katonai konfliktust váltott ki Oroszországgal, miután a térségben állomásozó békefenntartók tűz alá kerültek.

2015-ben Szaakasvili ukrán állampolgárságot kapott, és Odessza régió kormányzójának tisztségét kapta meg. Egy évvel később lemondott, korrupcióval vádolva a kijevi kormányt.

Ügyvédei és családja szerint a politikus egészségi állapota drasztikusan megromlott a börtönben töltött idő alatt, 20 kilogrammot fogyott, és képtelen volt mozgatni a bal karját. Azt állították, hogy Szaakasvilit legalább 17 különböző betegséggel diagnosztizálták, köztük tuberkulózissal és demenciával. A volt elnök támogatói azt követelik, hogy külföldre küldjék kezelésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.