Háború

Koszovó lesz maga a földi pokol - Szerbia elnöke

Miközben Pristina a Belgrád által kiadott rendszámtáblák kivonását tervezi, Aleksandar Vučić arra figyelmeztet, hogy nyílt ellenségeskedés törhet ki.

2022.11.21 09:50ma.hu

"Földi pokollá" válhat a helyzet Szerbiától elszakadt Koszovóban, ha a helyi hatóságok nem vonják vissza a szerb rendszámtáblák betiltására vonatkozó tervüket - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök. A szerb államfő vasárnap, egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy a még mindig a régi, Belgrádban kiadott rendszámtáblákat használó járművezetőkre bírságot szabnának ki.

Hétfőn Vučić Brüsszelben részt vesz az EU által támogatott megbeszéléseken Albin Kurti koszovói vezetővel, hogy egy utolsó kísérletet tegyen a fenyegető villámcsapás elhárítására.

"Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk a háborút, de ez nem rajtunk múlik" - mondta Vučić a Prva TV-nek.

"Egy ilyen esetben Szerbia a népével lesz, és a szerbek megvédik otthonaikat" - tette hozzá, és a koszovói hatóságokat okolta a kialakult helyzetért. "Ha Kurti el akarta volna halasztani a döntést, akkor már korábban elhalasztotta volna... De Kurti megmutatta, hogy nem akarja a szerbeket Koszovóban és Metóhiában".

A Koszovó által kieszelt ellentmondásos terv a szerb rendszámtáblák fokozatos megszüntetésére már hónapok óta állandó feszültségek forrása Belgrád és Pristina között. A terv szerint, amely mintegy 10 ezer járművezetőt érint a régióban, a rendszámokat jövő év április 21-ig koszovói rendszámokra kell cserélni.

Azoknak a sofőröknek, akik nem tesznek eleget az előírásoknak, először figyelmeztetésben kell részesülniük, majd a második szakaszban 150 eurós bírságot kell fizetniük, végül pedig a rendszámtáblájukat és a járművüket is elkobozzák.

A júliusban tett kísérlet a lépés érvényesítésére majdnem harcokhoz vezetett Szerbia és Koszovó között, de a válságot csaknem sikerült elkerülni, miután európai és amerikai diplomaták közvetítésével ideiglenes megoldás született.

November elején több tucatnyi szerb nemzetiségű koszovói kormányalkalmazott mondott fel állásából, miután Pristina elbocsátotta a helyi rendőrfőnököt, mert az nem volt hajlandó végrehajtani a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.