Háború

Románia eddig csaknem 88 ezer tartózkodási engedélyt adott ki ukrajnai menekültek számára

A román bevándorlási hivatal (IGI) hat regionális befogadóközpontban biztosít szállást és ellátást a menedéket igénylő külföldiek számára.

2022.11.21 02:31MTI

Románia 87 841 tartózkodási engedélyt adott ki a háború elől menekülő, átmeneti védelemben részesülő, menedékesként elismert ukrán állampolgároknak, 4391 ukrán állampolgár pedig menedéket kért Romániától - közölte vasárnap a bukaresti belügyminisztérium.

Az utóbbi 24 órában harminchárommal növekedett a menedékesként ideiglenes román iratokkal rendelkező ukrán állampolgárok száma.

A román bevándorlási hivatal (IGI) hat regionális befogadóközpontban biztosít szállást és ellátást a menedéket igénylő külföldiek számára. Ezek telítettsége a háború első heteiben elért 68 százalékról 26,2 százalékra csökkent. Tavaly az IGI mintegy 1100 férőhellyel gazdálkodott, az ukrajnai háború kitörése óta a hatóságok nem közöltek erről összesített adatokat.

Románia március 19. óta személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján. Az ukrajnai menekülteknek az IGI bocsát ki fényképes tartózkodási engedélyt.

A román határrendőrség hétfői adatai szerint az Ukrajnából érkező menekültek száma február 10-től kezdett emelkedni, azóta 2 millió 870 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. Az utóbbi 24 órában 8703 ukrán állampolgár lépett be az országba.

A bukaresti külügyminisztérium október végén 86 500-ra becsülte a román területen maradt ukrán menekültek számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.