Háború

Az áramszolgáltató főnöke az ukránokat az ország elhagyására szólította fel

A külföldre költözés "még három-négy hónapra" segítene az energiarendszernek az orosz támadások közepette - véli Makszim Timcsenko, a DTEK vezérigazgatója.

2022.11.20 20:04ma.hu

Az ukránoknak fontolóra kellene venniük, hogy elhagyják az országot, hogy csökkentsék a megrongálódott elektromos hálózat terhelését - mondta Makszim Timcsenko, a legnagyobb magán áramszolgáltató, a DTEK Holding vezetője. A BBC-nek adott, szombaton sugárzott interjúban tette a megjegyzéseket.

"Ha találnak egy alternatív helyet, ahol még három-négy hónapig maradhatnak, az nagyon hasznos lesz a rendszer számára" - jelentette ki Timcsenko.

Arra is felszólította honfitársait, hogy kevesebb áramot fogyasszanak, kifejtve, hogy a kritikus infrastrukturális létesítmények és a kórházak számára többletre van szükség. Az elmúlt hetekben Ukrajna energiarendszerét többször is célba vette az orosz hadsereg, gördülő és vészhelyzeti áramkimaradásokat okozva.

"Ha kevesebbet fogyasztanak, akkor a kórházaknak, ahol sérült katonák vannak, garantált lesz az áramellátás. Így magyarázható, hogy azzal, hogy kevesebbet fogyasztanak vagy elmennek, a rászorulóknak lesz jobb" - mondta Timcsenko.

A megjegyzéseket a jelek szerint túl riasztónak ítélték a lakosság számára. Az energiaügyi minisztérium lépett közbe, hogy megnyugtassa az embereket, hogy az áramellátás helyzete továbbra is ellenőrzés alatt áll, és nincs szükség az országból való menekülésre.

"Cáfolva a közösségi hálózatok és az online média által terjesztett pánikszerű kijelentéseket, biztosítjuk Önöket, hogy az energiaellátás helyzete nehéz, de ellenőrzés alatt van" - áll az energiaügyi minisztérium közleményében.

A DTEK szintén lekicsinyelte a vezérigazgató megjegyzéseit. A vállalat tagadta, hogy Timcsenko az ország elhagyására szólította volna fel az embereket, és állításuk alátámasztására egy gondosan kivágott részletet tett közzé a BBC-nek adott interjújából.

Az orosz hadsereg október elején kezdte célba venni Ukrajna energetikai infrastruktúráját, miután egy halálos kimenetelű teherautó-robbantás megrongálta a krími hidat. Moszkva Kijevet tette felelőssé az incidensért, és kijelentette, hogy ez csak Ukrajna legutóbbi kísérlete arra, hogy kárt tegyen az oroszországi polgári infrastruktúrában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.