Háború

Az USA átcsoportosította nagy hatótávolságú bombázóját a Koreai-félszigetre

Egy szuperszonikus B-1B részt vett az amerikai-dél-koreai közös gyakorlatokon az északiak legutóbbi ICBM-kísérletét követően.

2022.11.20 00:23ma.hu

Egy amerikai B-1B Lancer nagy hatótávolságú stratégiai bombázót telepítettek át a Koreai-félszigetre, hogy részt vegyen egy közös amerikai-dél-koreai gyakorlaton - közölte szombaton a szöuli hadsereg, amelyet a helyi média idézett. A bejelentés egy nappal azután történt, hogy Észak-Korea végrehajtotta legutóbbi interkontinentális ballisztikus rakétakísérletét (ICBM).

"Dél-Korea és az Egyesült Államok ma közös légi gyakorlatot hajtott végre az amerikai légierő B-1B stratégiai bombázójának a Koreai-félszigetre történő átcsoportosításával" - áll a déli vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) közleményében.

A hadsereg közölte, hogy az amerikai szuperszonikus bombázó átrepült a déli légvédelmi azonosító zóna felett, és dél-koreai F-35A típusú sugárhajtású repülőgépek, valamint amerikai F-16-os vadászgépek kísérték.

"Ezzel a hadgyakorlattal ismét demonstráltuk a dél-koreai-amerikai szövetség közös katonai kapacitását és Washington elkötelezettségét a Koreai-félsziget védelme és a kiterjesztett elrettentés biztosítása mellett" - közölte a JCS.

A hónap elején a Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy Washington 2017 óta először fog B-1B bombázókat átcsoportosítani Dél-Koreába. A lépés a hírügynökség szerint Szöul kérésére történt, hogy az Egyesült Államok fokozza a "stratégiai eszközök" telepítését a félszigetre, miközben Észak idén rekordszámú rakétakilövést hajtott végre.

Pénteken a két állam hadserege légi hadgyakorlatot tartott a Keleti-tenger felett válaszul arra, amit a JCS "Észak-Korea ICBM-provokációjának" nevezett.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt mondta, hogy országa legutóbbi ICBM-kísérlete megerősíti a KNDK kormányának "erős akaratát", hogy megtorolja ellenségei "agressziós őrületét és hadgyakorlatait, amelyek megpróbálják elpusztítani a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását". A teszt kevesebb mint 24 órával azután történt, hogy Észak rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított.

Phenjan többször is elítélte Dél-Korea és szövetségesei hadgyakorlatait, invázióra való felkészülésnek nevezve azokat, és kitart amellett, hogy rakétakilövései legitim válasz az Egyesült Államok és a térségbeli partnerei "provokációira". Washington hasonlóképpen provokatívnak nevezte Észak-Korea lépéseit, és követelte, hogy hagyjon fel minden fegyverkísérlettel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.