Háború

Ukrajna még az év vége előtt elfoglalhatja a Krímet - MOD

Egy "fekete hattyú" esemény segíthet Kijevnek abban, hogy elfoglalja a félszigetet Oroszországtól - állítja Vlagyimir Gavrilov védelmi miniszterhelyettes.

2022.11.19 21:41ma.hu

Ukrajna az év végéig elfoglalhatja az orosz Krím régiót - jelentette ki Vlagyimir Gavrilov kijevi védelmi miniszterhelyettes. A Sky Newsnak adott szombati interjújában Gavrilov bejelentette, hogy egy úgynevezett "fekete hattyú" - vagyis egy hirtelen és váratlan esemény - hozhatja el a győzelmet.

(A „Black Swan” (szó szerint fekete hattyú) egy kifejezés arra az esetre, amikor olyan váratlan esemény történik, amely nagy horderejű változásokat idéz elő.)

"Úgy gondolom, hogy Oroszország szembesülhet egy fekete hattyúval az országában, Oroszországon belül, és ez hozzájárulhat [a mi] krími sikerünkhöz" - mondta, hozzátéve, hogy "van egy katonai opció is, az erők, erőforrások és valami más valamilyen kombinációjával".  

"Beléphetünk a Krímbe, például december végéig. Lehetséges? Lehetséges. Nem kizárt, hogy így lehet" - tette hozzá Gavrilov.

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú fekete hattyú esemény történhet az elkövetkező hónapokban, Gavrilov felvetette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "eltűnhet, például valamilyen fizikai vagy politikai okból", vagy hogy az orosz közvélemény "kiábrándulhat" a harctéri helyzetből.  

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egy korábbi nyilatkozatát megismételve Gavrilov azt mondta, hogy Kijev csak akkor fogja folytatni a tárgyalásokat Oroszországgal, "ha készek elhagyni a területeinket".  

Gavrilov optimizmusát fejezte ki Ukrajna esélyeivel kapcsolatban, és kijelentette: "Az az érzésem, hogy tavasz végére ez a háború véget ér".

A Krím elszakadt Ukrajnától, és nem sokkal a 2014-es kijevi puccs után Oroszországhoz csatlakozott. Júliusban Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, hogy fenyegetésnek tekintik, ha "Ukrajna vagy bármely NATO-állam" elutasítja, hogy a Krímet Oroszország részének tekintse.

Október elején a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Ukrajna egykori Zaporizzsja és Herszon régiói hivatalosan is Oroszország részévé váltak, miután a helyi lakosok többsége népszavazáson a csatlakozás mellett szavazott.

A múlt héten az orosz csapatok kivonultak Herszonból, mivel attól tartottak, hogy az ukrán erők tönkretehetik a közeli vízerőmű gátját, és ezzel olyan áradást idéznek elő, amely katonák és civilek halálát okozhatja.

Putyin szeptember végén azt mondta, hogy Moszkva "teljes erővel és minden rendelkezésünkre álló eszközzel" meg fogja védeni az új területeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.