Diplomácia

Német államtitkár: fontos a hetes cikk szerinti eljárás fenntartása Magyarországgal szemben

A demokrácia, az emberi jogok széleskörű biztosítása most fontosabb, mint bármikor korábban.

2022.11.18 12:33MTI

Fontos az uniós alapértékek védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás fenntartása Magyarországgal szemben, ugyanis a demokrácia, az emberi jogok széleskörű biztosítása most fontosabb, mint bármikor korábban - jelentette ki az európai ügyekért felelős német államtitkár Brüsszelben pénteken.

Anna Lührmann az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: elvárás Magyarországgal szemben a média szabadságának biztosítása terén elért előrehaladás.

A jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban a német államtitkár azt mondta, Németország várja az Európai Bizottság véleményét arról, hogyan hajtotta végre Magyarország a korábbi ajánlásokat, illetve arról, mit tett az uniós finanszírozások védelmének biztosítása érdekében.

Laurence Boone európai ügyekért felelős francia államtitkár az ülésre érkezve közölte, országa, Németországgal közösen, értékelést fog készíteni a jogállamiság magyarországi helyzetéről. Az értékelés elemezni fogja az igazságügyet és a korrupcióellenes intézkedéseket érintő magyar intézkedéseket, az akadémiai szabadság biztosítását, valamint az alapvető jogok, köztük a gyülekezés szabadságának és a kisebbségek jogai szavatolásának magyarországi teljesítését.

Marko Stucin, a szlovén kormány uniós ügyekért felelős államtitkára szerint számos pozitív lépés történt Magyarországon az EU aggodalmainak kezelésére. Hangsúlyozta azonban, hogy a jogállamiság és a közös európai értékek fontosságát, és a magyar kormány által ígért reformok végrehajtását is szem előtt kell tartani.

Mikulás Bek, az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét betöltő Csehország uniós ügyekért felelős minisztere szerint a pénteki tanácsülés leghosszabb megbeszélése Magyarországra összpontosít majd. Vita várható a médiaszabadságról és az igazságszolgáltatás magyarországi reformjáról - mondta. Szavai szerint arra számít, hogy a magyar kormány előremutató válaszokat fog adni az uniós források felhasználásával kapcsolatos uniós aggodalmakra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.