Ukrajnai háború

Bekerült a négy elcsatolt régió az orosz alkotmányba

Az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt.

2022.10.07 07:49MTI

Bekerült az Ukrajnától elcsatolt Zaporizzsja és Herszon megye, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság az orosz alkotmány szövegébe.

Az alaptörvény frissített szövegét, amely szerint az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt, csütörtökön tették közzé a hivatalos közlönyben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról és az új egységek megalakulásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket. A régiók annektálásáról rendelkező alkotmányos törvényeket, valamint az erről a velük megkötött szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

A csatlakozási népszavazásokat, amelyek hivatalos eredménye elsöprő támogatást mutatott, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Csütörtökön bejelentették az Oroszország és a négy régió közötti vámellenőrzés megszüntetését.

Esti közlés szerint bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai francia nagykövetet, és felhívták a figyelmét arra, hogy az Ukrajnába irányuló francia fegyverszállítás és az ukránoknak nyújtott kiképzési támogatás ellentmond Párizs nyilatkozatainak, amelyek szerint érdekelt a konfliktus rendezésében. A Donyecki Népköztársaság korábban többször jelezte, hogy az ukrán fegyveres erők 155 mm-es kaliberű francia CAESAR önjáró lövegekkel lövik a polgári infrastruktúrát a területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.