Háború

Ukrajna reagált a régiók Oroszországhoz való csatlakozására

Kijev "gyorsított" felvételt követel a NATO-ba, de a blokk vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy nem részese a konfliktusnak.

2022.09.30 17:35ma.hu

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken aláírta a NATO-csatlakozási kérelmet, és gyorsított felvételi eljárást követelt. Jens Stoltenberg főtitkár, miközben a blokk támogatásáról biztosította Kijevet, megismételte, hogy a csatlakozáshoz mind a 30 tag konszenzusára szükség van.

Zelenszkij videofelvételen elmondta, hogy Ukrajna már most is "de facto NATO-szövetséges", és azt mondta, hogy azért nyújtja be a kérelmet, hogy ezt hivatalossá tegye, a kérelem ünnepélyes aláírását pedig "döntő lépésnek" nevezte.

"Bízunk egymásban, segítünk egymásnak, és megvédjük egymást" - idézte az AP.

A NATO Zelenszkij videója után Stoltenberg "példátlan" beszédét jelentette be, de amikor a blokk főtitkára ténylegesen megjelent, megismételte a korábbi beszédtémákat.

"A NATO nem részese a konfliktusnak, de támogatást nyújtunk Ukrajnának, hogy az ENSZ alapokmányában rögzített önvédelmi jogát meg tudja tartani" - mondta Stoltenberg. "A mi szövetségünk egy védelmi szövetség. Egységesen és eltökélten állunk ki minden NATO-szövetségesünk és a szövetséges terület minden egyes centiméterének védelme és megóvása mellett."

Arra a kérdésre, hogy a NATO hajlandó-e elfogadni Ukrajna kérelmét, Stoltenberg azt válaszolta, hogy "minden európai demokráciának joga van a kérelem benyújtásához", de a felvételhez mind a 30 tag konszenzusára szükség lenne.

"Most arra összpontosítunk, hogy Ukrajnának azonnali támogatást nyújtsunk" - tette hozzá.

Stoltenberg megismételte azt is, hogy elutasítja Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsjai régiók "illegális annexióját" Oroszország által.

"Ha Oroszország abbahagyja a harcot, béke lesz, ha Ukrajna abbahagyja a harcot, megszűnik független, szuverén nemzetként létezni Európában" - tette hozzá.

Kijevet "az agresszió áldozatának" nevezve Stoltenberg azt mondta, hogy a blokknak azon kell dolgoznia, hogy "biztosítsa, hogy Putyin ne győzzön", mert minden más azt mondaná a világnak, hogy "az Oroszországhoz hasonló tekintélyelvű országok képesek erőszakot alkalmazni" céljaik eléréséhez.

A sajtó mindössze négy kérdésre válaszolva Stoltenberg azzal zárta beszédét, hogy megismételte: "A NATO nem részese a konfliktusnak, támogatjuk Ukrajnát, de ettől még nem leszünk részesei a konfliktusnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.