Ukrajnai háború

ENSZ-főtitkár: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Ez a folyamat összeegyeztethetetlen "a nemzetközi jogi keretekkel".

2022.09.29 20:09MTI

Veszélyes eszkalációt jelentene és kockára tenné a béke kilátásait a térségben, amennyiben Oroszország megvalósítja a négy ukrán régió elcsatolására vonatkozó terveit - figyelmeztetett csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban.

"Semmilyen jogi erővel nem bírna és elítélésre lenne érdemes, ha döntés születne az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók elcsatolásáról" - húzta alá Guterres újságíróknak nyilatkozva.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat összeegyeztethetetlen "a nemzetközi jogi keretekkel". "Nincs keresnivalója a mai világunkban. Elfogadhatatlan" - emelte ki.

"Még jobban kockára tenné a béke kilátásait, ha Oroszország úgy döntene, hogy belevág ebbe" - mondta az ENSZ-főtitkár.

"Mindez csak el fogja húzni a globális gazdaságra, különösen a fejlődő államokra gyakorolt drámai hatásokat, és akadályozni fogja lehetőségeinket, hogy életmentő segélyeket szállíthassunk Ukrajna-szerte és azon túl is" - mondta az ENSZ vezető tisztségviselője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.