Jog

Indiában enyhítettek az abortusztörvényen

A törvénymódosítást azonnal üdvözölték a terhes nők jogaiért harcoló aktivisták.

2022.09.29 18:13MTI

Indiában az egyedülálló nőknek ezentúl a terhesség 20. hete helyett a 24. hétig van joguk az abortuszhoz - számolt be döntéséről az indiai legfelsőbb bíróság csütörtökön.

A törvénymódosítást azonnal üdvözölték a terhes nők jogaiért harcoló aktivisták.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy az abortuszhoz való jog megvonása az egyedülálló nőktől sérti a törvény előtti egyenlőség jogát, ezért szembemegy India alkotmányával.

Indiában már tavaly megszavaztak egy törvénymódosítást, amely a házas, elvált, megözvegyült, mentális betegséggel küzdők, a kiskorúak és a nemi erőszak áldozatai számára kiterjesztette a terhességmegszakításhoz való jogot a huszadikról a 24. hétre. Az a döntés nagy visszhangot váltott ki, mert nem magyarázta meg, miért különbözteti meg családi állapot alapján a teherbe esett nőket.

Idén nyáron egy körzeti bíróság megtagadta az abortuszt egy kapcsolatban lévő nőtől, mivel átlépte terhességének 20. hetét. A legfelsőbb bíróság viszont július végén engedélyezte a nőnek, hogy a 24. hétig megszakíthassa terhességét. A csütörtöki döntés ezen jog kiterjesztése az összes indiai nőre.

Az abortusz és a művi terhességmegszakításhoz való jog az elmúlt hónapokban szinte az egész világon erősen vitatott témává vált, miután az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága érvénytelenítette az 1973-as szövetségi abortusztörvényt, amely minden nőnek biztosította a biztonságos terhességmegszakításhoz való jogot. Ezt követően több amerikai tagállam is szinte azonnal hozzálátott, hogy szigorítsa az adott állam abortusztörvényét.

"Az egyes ítéletek hatással vannak egymásra nemzetközileg, ez (az indiai döntés) pedig mérföldkőnek számít, hiszen elismeri, hogy a nőknek jogukban áll rendelkezni a saját testükről, és joguk van a reproduktív szabadsághoz, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a kormányok és a törvényhozók" - fogalmazott Karuna Nundi, a legfelsőbb bíróság egyik tagja.

Indiában az orvosi terhességmegszakításról szóló törvény 1971 óta védi a nők abortuszhoz való jogát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.