Energiaválság

Távirányítású robbanószerkezetek állnak az Északi Áramlat szivárgása mögött

Aknákat helyezhettek el a csővezetékek közelében egy hajóval vagy víz alatti drónnal hónapokkal vagy akár évekkel ezelőtt - mondták források a csatornának.

2022.09.29 11:39ma.hu

Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket egy távolról beindított, víz alatti robbanószerkezettel szabotálhatták - jelentette a Sky News egy brit védelmi forrásra hivatkozva.

Az orosz földgázvezetékek falait egy hosszú kötélen a tengerfenékre leeresztett aknával, vagy egy hajóról ledobott, illetve egy tenger alatti drón által elhelyezett robbanóanyaggal törhették át, a bombát pedig "hónapokkal vagy akár évekkel ezelőtt" helyezhették el - áll a jelentésben.

A forrás szerint "feltételezhetően" a szabotázsakciót Oroszország hajtotta végre, anélkül azonban, hogy bizonyítékkal támasztotta volna alá ezt az állítást. Mindazonáltal, a robbanóanyagot valószínűleg nem egy orosz tengeralattjáró helyezte el, mivel a Balti-tenger viszonylag sekély, így egy ilyen titkos műveletet nem nehéz felderíteni.

Egy másik, a hírügynökség által idézett "nyugati forrás" azt sugallta, hogy a Kreml felháborodása a károkozás miatt gyanús, és megjegyezte, hogy Moszkva "túl sokat tiltakozik".

Korábban Oroszország aggodalmának adott hangot a vezetékei megrepedése miatt, mondván, hogy annak súlyos következményei lehetnek az "egész kontinens" energiaellátására, és azonnali vizsgálatot követelt az ügyben. Elutasított minden olyan vádat, miszerint szabotázscselekményt szervezett volna, mint "ostobaságot és abszurditást".

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő mindkét Északi Áramlat vezetékben nyomásvesztés történt hétfőn, és Bornholm szigetének közelében hatalmas gázszivárgást észleltek. Az esetet követően a dán hatóságok lezárták a hajózás elől a területet. Összesen négy szivárgást találtak eddig.

Közben szerdán a német Tagesspiegel arról számolt be, hogy az Északi Áramlat 1 és 2 által elszenvedett károk helyrehozhatatlanok lehetnek. A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy ha a repedéseket nem orvosolják gyorsan, túl sok sós tengervíz kerülhet a csövekbe, ami visszafordíthatatlanul megerodálja azokat.

A német média szerint Berlin szándékos támadásként vizsgálja a szivárgásokat, amelyet vagy ukránbarát erők, vagy maga Oroszország hajtott végre egy esetleges hamis zászlós akció keretében, hogy Kijevet rossz színben tüntesse fel. Az incidens várhatóan tovább növeli az energiaárakat, és súlyosbítja az európai energiaválságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.