Háború

Egy férfi kiszörfözött Oroszországból, hogy elkerülje a mozgósítást

Az észt hatóságok állítólag elfogták és hazaküldték az illegális határátlépőt.

2022.09.27 14:06ma.hu

Egy orosz férfi állítólag újszerű módját találta meg annak, hogy elmeneküljön az ukrajnai konfliktusban való esetleges katonai szolgálat elől: a Narva folyón át szörfözött Észtországba. A terv azonban kudarcot vallott, mivel néhány órával később elfogták és visszatoloncolták Oroszországba.

Az ismeretlen 38 éves férfi hétfőn hajnali 1 óra körül egy supot használva kelt át a határon a folyó torkolatánál - jelentette az észt közszolgálati ERR. A Narva-Joesuu észt határőrség több járőrt, köztük egy kutyás egységet is kiküldött, és hajnali fél öt körül egy buszmegállóban találták meg az illegális határátlépőt.

A férfit egy határátkelőhelyre vitték adminisztratív eljárásra, majd megbírságolták és visszaküldték Oroszországba. Az észt hatóságoknak azt mondta, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által a múlt héten bejelentett részleges katonai mozgósítási parancs miatt lépte át a határt.

Észtország kormánya megerősítette a határbiztonságot, amióta Oroszország februárban katonai offenzívát indított Ukrajna ellen. Eerik Purgel, aki az észt Ida prefektúra határ- és migrációs ellenőrzését vezeti, az ERR-nek elmondta, hogy az országban nem nőtt a migrációs nyomás. "Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és ha szükséges, további erőket küldünk a határra" - mondta.

Narva-Joesuu Észtország legészakkeletibb sarkában fekszik, ahol a Narva folyó a Finn-öbölbe ömlik. Észtország augusztusban leállította a vízumkiadást az orosz turisták számára, és e hónap elején csatlakozott a balti államokhoz, Lettországhoz és Litvániához, hogy korlátozza azon orosz állampolgárok belépését, akik a schengeni térség más országaiban szereztek vízumot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.