EU-migráció

A bevándorlás korlátozására szólított fel a lakhatásért felelős holland miniszter

A bevándorlás visszafogására szólított fel Hugo de Jonge holland lakáspolitikai és területfejlesztési miniszter hétfőn, és aggodalmának adott hangot a népességnövekedés fenntarthatóságával kapcsolatban.

2022.09.26 18:23MTI

A kereszténydemokrata politikus a Nederlands Dagblad holland napilapnak adott nyilatkozatában - amelyet a Dutchnews hírportál idézett - rámutatott: Hollandia népességének növekedése fokozza a lakáspiacra nehezedő nyomást, és akár a társadalmi rend megbomlásához is vezethet. Véleménye szerint a lakosság évi 100 ezer fős emelkedésének csökkennie kell.

"Migráció mindig is lesz, és szükség is van rá, de már most látható, hogy túl sokat követelünk a társadalomtól" - jelentette ki de Jonge.

A holland statisztikai hivatal adatai szerint az ország lakossága az elmúlt 10 évben összesen egymillióval nőtt, és jelenleg 17,7 millió fő. Tavaly összesen 208 ezer külföldi állampolgár költözött Hollandiába, közülük a legnagyobb csoport, közel 117 ezer fő, más EU-s tagországokból érkezett.

A Dutchnews szerint a holland koalíciós kormány kötelezettséget vállalt a bevándorlási célszámok meghatározására és a menekültügyi politika felülvizsgálatára. De Jonge leszögezte: Hollandia támogatja a bevándorlást, de fontos, hogy Hága ura maradjon a helyzetnek.

"A bevándorláson belül a legfontosabb tényező a munkaerő, különösen a kelet-európai munkaerő beáramlása. Alaposabban meg kell vizsgálnunk, mely ágazatokban van munkaerőhiány, és hol kell szelektívebbnek lennünk" - jelentette ki a holland miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.