Háború

Lengyelország nukleáris sugárzási vészhelyzetben alkalmazandó tablettákat osztogat az iskolákban

Varsó a jelek szerint aggódik az ukrajnai nukleáris incidens veszélye miatt.

2022.09.25 13:29ma.hu

A lengyel tanárokat arra kérték, hogy vészhelyzet esetére kálium-jodid tablettákat osszanak ki a diákoknak. A helyi tisztviselők szerint felkészülnek egy esetleges nukleáris incidensre, hozzátéve azonban, hogy egy ilyen forgatókönyv meglehetősen valószínűtlen.

Marek Plesniar, az Oktatási Menedzserek Országos Szövetségének (OSKKO) vezetője a Rzeczpospolita című lapnak pénteken elmondta, hogy a tanárokat arra utasították, hogy vészhelyzet esetén adjanak kálium-jodid tablettákat a gyerekeknek, hogy megakadályozzák a radioaktív jód bejutását a pajzsmirigybe.

Jakub Leduchowski, a varsói városháza szóvivője a lapnak elmondta, hogy a hatóságok felkészülnek egy esetleges nukleáris fenyegetésre. Kijelentette azonban, hogy jelenleg "minimális a sugárzási esemény kockázata".

Lengyelországnak és Ukrajnának közös határa van. A lengyel belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy kálium-jodid tablettákat küldtek a regionális tűzoltóságoknak, miután "a média beszámolt a dél-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló harcokról".

Orosz csapatok foglalták el Európa legnagyobb atomerőművét nem sokkal azután, hogy Moszkva február végén háborúba lépett. Moszkva és Kijev azóta egymást vádolja a létesítmény lövöldözésével, amely továbbra is helyi személyzettel működik.

Az erőműhöz közel fekvő Enerhodar városának tisztviselői kedden közölték, hogy az erőmű hűtőrendszere megsérült a lövésekben.

A Zaporizzsjai terület orosz fennhatóság alatt álló részei azon területek közé tartoznak, amelyeken pénteken kezdődött ötnapos népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Ukrajna és a Nyugat törvénytelennek tartja a szavazást, és közölte, hogy nem ismeri el az eredményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.