Háború

Oroszországot háborús bűnökkel vádolják Ukrajnában

Moszkva felfüggesztése után az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa bizottságot küldött Kijevbe, hogy vizsgálja ki az állítólagos atrocitásokat.

2022.09.24 22:43ma.hu



Ukrajna különleges bíróság felállítását kérte pénteken az orosz katonai és polgári vezetés elítélésére, miután egy ENSZ-csoport jelentése háborús bűnökkel vádolta Moszkvát. Az "Ukrajnával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottságot" az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa küldte ki, miután felfüggesztette Oroszország tagságát, és bár szorosan együttműködött a kijevi kormánnyal, Moszkvával nem volt kapcsolata.

A háromtagú bizottságot Eric Mose norvég jogász vezette, aki korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) tagja volt, és elnökölt a ruandai Nemzetközi Törvényszékben.

Mose elmondta a Tanácsnak, hogy a bizottság "27 várost és települést" látogatott meg, "a pusztítás helyszíneit, sírokat, fogva tartási és kínzási helyeket" vizsgált meg, és "több mint 150 áldozatot és tanút hallgatott meg".

Az ukrán kormánnyal, "nemzetközi szervezetekkel, a civil társadalommal és más érintettekkel" folytatott megbeszélések után a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy "az Orosz Föderáció háborús bűnöket követett el Ukrajnában" - olvasható a Tanács ülésének jegyzőkönyvében.

A Mose egyes orosz katonákat "szexuális és nemi alapú erőszakos bűncselekményekkel" vádolt, és azt mondta, hogy az általuk megkérdezett tanúk "egybehangzóan beszámoltak a jogellenes fogva tartás során végrehajtott bántalmazásokról és kínzásokról".

Bár "az Orosz Föderáció hatóságaival való konstruktív párbeszédre tett kísérletek sajnálatos módon eddig nem jártak sikerrel", Mose "nagyon kielégítőnek" nevezte az ukrán hatóságokkal való együttműködést, míg Pablo de Greiff bizottsági tagtársa "nélkülözhetetlennek" nevezte azt. De Greiff kolumbiai jogász, aki jelenleg a New York-i Egyetem jogi karának Emberi Jogi és Globális Igazságszolgáltatási Központjában az Átmeneti Igazságszolgáltatási Programot vezeti.

Miközben nem számszerűsítette az orosz háborús bűncselekmények állítólagos eseteit, Mose mindössze "két olyan esetet említett, amikor az ukrán erők az Orosz Föderáció katonáival szemben rosszul bántak", és ezeket "kevésnek" minősítette.

Az ülésen nem volt jelen Oroszország képviselője, mivel az Egyesült Államok nyomására áprilisban felfüggesztették az Emberi Jogi Tanácsból. Ukrajna képviselője azonban a bizottság jelentésére hivatkozva egy olyan különleges bíróság felállítását követelte, amely hatáskörrel rendelkezne az "Ukrajna elleni agresszió" ügyében, és felelősségre vonhatná Oroszország magas rangú politikai és katonai vezetését.

Moszkva tagadta, hogy hadserege bűnrészes lenne bármilyen bűncselekményben, és bizonyítékokat szolgáltatott az ENSZ-nek arról, hogy Kijev rendszeresen civileket vesz célba és kínoz meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.