Háború

Németország vécépapírhiánnyal néz szembe

A gyártók szerint az energiaválság magasabb árakhoz és korlátozott kínálathoz vezet.

2022.09.24 16:40ma.hu

A német vécépapírgyártás olyan nyomás alatt van az európai gázválság miatt, hogy az országnak hiányt kell majd elszenvednie a termékből. Néhány vállalat már fizetésképtelenséget jelentett be vagy leállította a termelést az egekbe szökő energiaárak miatt, miközben az iparág vezetői árplafonok bevezetésére szólítják fel a kormányt.

"Abból, amit hallunk, ez a válság valószínűleg súlyosabb lesz a feldolgozóipar számára, mint a Covid volt" - mondta Carsten Rolle, a BDI üzleti szövetség energia- és klímapolitikai vezetője pénteken a Financial Timesnak.

Mivel az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése miatt egyre nagyobb az energiahiánytól és az energiaköltségek emelkedésétől való félelem, az Essity - amely olyan márkák tulajdonosa, mint a Zewa, a Libresse és a Lotus - azt állítja, hogy már eddig is 18%-kal kellett emelnie az árakat, és alternatív üzemanyagforrásokat fontolgat.

Eközben más toalettpapírgyártók, mint például az 1928 óta működő düsseldorfi székhelyű Hakle, fizetésképtelenséget jelentettek be, arra hivatkozva, hogy a magas energiaárak, a magas cellulózköltségek és a szállítási költségek miatt vállalkozásuk pénzügyileg életképtelenné vált.

"Nagyon rövid idő alatt az áram- és gázárak olyan mértékben megugrottak, hogy természetesen nem lehet őket ilyen gyorsan áthárítani a vásárlóinkra" - mondta Karen Jung, a Hakle marketingvezetője a Reutersnek.

Az IWH gazdasági intézet adatai szerint augusztusban mintegy 718 német vállalkozás vált fizetésképtelenné, ami 26%-os ugrás az előző évhez képest. Ez a szám szeptemberben várhatóan 25% körül marad, októberben pedig 33%-ra emelkedik.

A német papíripar most arra szólítja fel Olaf Scholz kormányát, hogy vezessen be energiaár-korlátozást, azt állítva, hogy csak ez állíthatja meg a fizetésképtelenségeket. "Nem hiszem, hogy a fizetésképtelenségi hullámot meg lehet állítani, hacsak nincs energiaár plafon" - mondta Volker Jung, a Hakle ügyvezető igazgatója az FT-nek.

Eközben a Papíripari Szövetség alelnöke, Martin Krengel egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a legfontosabb prioritás" az, hogy "biztosítsák az emberek ellátását ezzel a fontos árucikkel".

Az árak Németországban, valamint az EU nagy részében már több hónapja az egekbe szöktek. A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) a héten jelentette, hogy az energiaárak az országban az elmúlt 12 hónapban mintegy 139%-kal emelkedtek, míg a villamos energia ára 174,9%-kal.

Közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaság recesszió felé tart, mivel a német GDP jövőre várhatóan 0,7%-kal csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.