Konfliktus

Egy svéd újság szerint Oroszországot Ukrajna megtámadására provokálták

A RAND Corp. elutasítja az EU megbénítására irányuló összeesküvésről szóló "hamis" jelentést.

2022.09.16 14:04ma.hu

Egy svéd hírügynökség a héten azt állította, hogy az USA Németország és az EU gyengítésére szövetkezett, ezért Oroszországot Ukrajna megtámadására provokálta. Ehhez egy, állítólag a RAND Corporation által írt dokumentumot idézett. A befolyásos amerikai tanácsadó szervezet elutasította az állítást, "hamisítványnak" nevezve azt.

Az állítólagos amerikai tervről, miszerint az EU erőforrásainak elvonására törekszik, hogy gazdaságát támogassa, kedden számolt be a Nya Dagbladet svéd hírportál, amely magát antiglobalistának, humanistának, szabadságpártinak és függetlennek nevezi. Az angol nyelvű változat a hét folyamán jelent meg.

Az újság azt állította, hogy birtokába jutott egy titkos dokumentum, amelyet a RAND Corporation írt alá "Németország gyengítése, az USA megerősítése" címmel. A dokumentum, amely állítólag januárban készült, egy forgatókönyvet vázolt fel arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok hogyan segíthetné saját küszködő gazdaságát azáltal, hogy forrásokat von el európai szövetségeseitől.

Az állítólagos terv szerint Oroszországot Ukrajna megtámadására akarták rávenni, ami arra kényszerítené az EU-t, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, és gazdaságukat függetlenítse az orosz energiától.

A Nya Dagbladet által ismertetett terv szerint az EU tagállamainak, különösen Németországnak okozott károk aláásnák az EU politikai erejét és az USA-tól független politika folytatásának lehetőségét - ez pedig a tőke és a szakképzett munkaerő kiáramlását indítaná el Európából az USA-ba.

A RAND Corporation szerdán reagált a publikációra. Rövid közleményükben azt írták, hogy "az állítólag kiszivárgott RAND-jelentés egy bizarr amerikai összeesküvésről, amely Németország meggyengítésére" irányul, "hamisítvány". Felszólította az olvasókat, hogy vegyenek mintát az Ukrajnával és a félretájékoztatással kapcsolatos kutatásaiból.

A tanácsadó szervezet évtizedek óta az egyik legbefolyásosabb szereplője az amerikai kül- és katonapolitikának. Daniel Ellsberg informátor, aki 1971-ben a médiának kiszivárogtatott olyan titkos dokumentumokat, amelyek részletesen ismertették az USA vietnámi háborúban való részvételének mértékét, azért jutott hozzá a papírokhoz, mert a RAND Corporation stratégiai elemzőjeként dolgozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.