Háború

A Pentagon nyíltan segíti Kijevet, és ezzel henceg - washingtoni orosz nagykövet

Oroszország reagált az USA dicsekvésére az ukrajnai szerepvállalással kapcsolatban.

2022.09.15 12:52ma.hu

"Mély aggodalomra" ad okot, hogy az amerikai kormány "nyíltan dicsekszik" azzal, hogy Ukrajna harctéri sikereit a Pentagon közvetlen közreműködésével érte el - mondta szerdán egy interjúban Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

"Ennek fényében teljesen nevetségesen és megalapozatlanul hangzanak Washington azon kijelentései, hogy az USA nem részese a konfliktusnak" - mondta Antonov a RIA Novosztyinak. "A tények és a volt és jelenlegi politikusok és tábornokok interjúi mást mondanak".

"A nyugati csatornákon jelenleg terjedő videók egyértelműen bizonyítják, hogy az angolul folyékonyan beszélő katonák és tisztek, akik közül sokan kifejezett brit és amerikai akcentussal rendelkeznek, harcolnak ellenünk" - tette hozzá a nagykövet.

Az USA mindent megtett azért, hogy Ukrajnát elavult fegyvereinek lerakóhelyévé, de egyben az új NATO-felszerelések tesztpályájává is tegye - mondta Antonov, rámutatva az amerikai hadiipari komplexum csillapíthatatlan profitéhségére.

A Pentagon saját bevallása szerint az USA 2014 óta "több mint 17,2 milliárd dollár biztonsági támogatást" küldött Ukrajnának, február óta pedig további 14,5 milliárd dollárt.

Kijev pártfogói "hatalom- és pénzéhesek", és nem érdekeltek a békés megoldásokban - mondta Antonov. Nyugaton alig vagy egyáltalán nem beszélnek tárgyalásokról, csak arról, hogy még több fegyvert küldenek Ukrajnának - tette hozzá.

"A legfőbb céljuk, hogy minden eszközzel legyőzzék Oroszországot, és ezt követően megakadályozzák, hogy kulcsszerepet játsszon a nemzetközi színtéren. És ha lehet, darabokra törni" - mondta a nagykövet. "Nem fogják abbahagyni, hogy Ukrajnát további öngyilkos kalandokba hajszolják, mint például a kezdettől fogva kudarcra ítélt "offenzívák"."

Ukrajna azt állította, hogy a közelmúltban a Harkov környéki előrenyomulása "fordulópont" a konfliktusban. Hétfőn a New York Times arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részt vett a hadművelet tervezésében, többek között Colin Kahl, a Pentagon politikai vezetője elismerte, hogy az amerikai hadsereg "végzett némi modellezést és néhány táblás gyakorlatot", amelyeket megosztott Kijevvel.

"A jelenlegi helyzet, hogy Washington Kijevet uszítja ellenünk, vitathatatlan, nyilvánvaló tény" - mondta Antonov. Ha az amerikaiak belemennek Ukrajna "őrült" követeléseibe a nagy hatótávolságú rakétákról, akkor "egy ilyen forgatókönyv az USA közvetlen bevonását jelentené az Oroszországgal való katonai konfrontációba" - tette hozzá.

Ez még így sem fog "valódi változáshoz vezetni a frontvonalon" - mondta Antonov - "Csak naiv, rövidlátó, a történelmet rosszul ismerő politikusok beszélhetnek Oroszország feletti győzelemről a csatatéren".

Oroszország küldetése, hogy "lerakja a többpólusú világrend alapjait, és a történelem szemétdombjára küldje az amerikai "szabályokon alapuló világrendet", és a moszkvai diplomatáknak "nincs kétségük afelől, hogy győzelmet fogunk aratni" - zárta szavait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.