Háború

A Kreml így magyarázza az orosz csapatok átcsoportosítását

Dmitrij Peszkov szerint Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen tájékoztatják a hadsereg mozgásáról.

2022.09.12 13:21ma.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök éjjel-nappal tájékoztatást kap az ukrajnai helyzetről és Moszkva ottani katonai akcióiról - közölte sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov, miután arról kérdezték, hogy az orosz csapatok egyes területekről "átcsoportosítás céljából" kivonultak.

"Természetesen mindenről, ami történik, és a hadsereg minden akciójáról a különleges művelet során [Ukrajnában] jelentést teszünk a főparancsnoknak" - mondta a szóvivő hétfőn a médiának.

Putyin "a nap bármely szakában" kapcsolatban állhat Szegej Szoigu védelmi miniszterrel és az orosz katonai parancsnokokkal, ahogyan azt meg is kell tennie - tette hozzá Peszkov.

Orosz újságírók Peszkovot Putyin készültségéről és kommunikációs menetrendjéről faggatták, miután az ukrán erők sikeres offenzívát hajtottak végre a múlt héten. A kijevi csapatoknak sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Észak-Ukrajnában a Harkovi terület több településéről. Az orosz védelmi minisztérium kevés megjegyzést tett a fejleményre, csak a visszavonulást ismerte el, amelyet a csapatok "átcsoportosításához" szükségesnek minősített.

Mark Warner amerikai szenátor, aki a kamara hírszerzési bizottságának elnöke, a CNN-nek adott interjújában megerősítette, hogy az offenzívát az amerikai és a brit hírszerző szolgálatok segítségével készítették elő. A segítség "az oroszokat, és különösen Putyint sarokba szorította" - állította.

Azzal kapcsolatban, hogy a kudarc mit jelent az orosz katonai művelet kimenetelére nézve, Peszkov megismételte, hogy Moszkva folytatja azt, "amíg a kezdetben kitűzött célokat el nem érik".

A tisztségviselő arra a kérdésre válaszolt, amely Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese közösségi médiában tett bejegyzésével kapcsolatban merült fel, amely arra látszott utalni, hogy Moszkva növelheti a tétet Ukrajnában.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök "ultimátumai" miatt elutasított tárgyalásokat Oroszországgal, Medvegyev hétfőn azt mondta, hogy országa követelései csak "bemelegítés" a "jövő követeléseihez" képest. Hozzátette, hogy Moszkva "a kijevi rezsim teljes kapitulációjára törekedhet, Oroszország feltételei szerint".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.