Háború

Az orosz hadsereg magyarázatot adott a visszavonulásra

Az orosz egységek több települést is elhagytak a Harkov környéki ukrán offenzíva közepette.

2022.09.10 16:22ma.hu

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a csapatok kivonását több helyről az ukrajnai Harkovi területről. A fejleményre a térségben zajló ukrán offenzíva közepette került sor.

"A különleges katonai művelet céljainak elérése érdekében döntés született a csapatok átcsoportosításáról Balakleja és Izyum térségében, hogy a Donyeck irányába irányuló erőfeszítések fokozódjanak" - áll az orosz hadsereg szombati közleményében.

A térségben állomásozó csapatokat az elmúlt három napban "átcsoportosították" a Donyecki Népköztársaság területére - állította a minisztérium. A hadművelet során a katonaság "számos figyelemelterelő és demonstrációs tevékenységet hajtott végre, amelyek a csapatok valódi tevékenységét imitálták" - tette hozzá, anélkül, hogy további részleteket közölt volna az említett manőverekről.

Az orosz csapatoknak okozott "károk" megelőzése érdekében a hadsereg "erőteljes" tüzérségi, rakéta- és repülőgép-támadásoknak vetette alá a térségben lévő ukrán egységeket - közölte a minisztérium, amely több mint 100 páncélos és tüzérségi eszköz megsemmisítéséről, valamint "több mint 2000 ukrán és külföldi harcos" likvidálásáról számolt be az elmúlt három napban.

A visszavonulás egy hatalmas ukrán offenzíva közepette történt, amely csütörtökön indult Harkov térségében. A támadást más területeken, nevezetesen az Oroszország által ellenőrzött dél-ukrajnai Herszon város közelében tett előrenyomulási kísérletek előzték meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.