Katasztrófa

Jódtablettákat osztogatnak a zaporizzsjai atomerőműnél, menekítik a lakosságot - videó

Ukrajna egy újabb leállástól tart.

2022.08.27 16:29ma.hu

Jódtablettákat osztottak a zaporizzsjai atomerőmű közelében élőknek, miután a létesítményt csütörtökön le kellett választani az ukrán elektromos hálózatról, és egyre jobban félnek egy esetleges atomkatasztrófától. Ukrajna attól tart, egy újabb leállás után az oroszok által megszállt Krím-félszigetre irányítanák az erőműben fejlesztett energiát.

"A helyzet továbbra is veszélyes és kockázatos. Ha még egyszer megismétlődik ami történt, vagyis ki kell iktatni az áramellátást, vagy Oroszország bármit tesz, ami a reaktorok leállásával fenyeget, az atomerőmű egy lépésre sodorja a katasztrófától" - mondta az ukrán elnök.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a frontvonlban élő civilek újabb kötelező evakuálását tervezik. Elősorban a nőket, gyermekeket és időseket akarják kimenekíteni a harkivi, mikolajivi és zaporizzsjai régiókból. Pavlo Kirilenko, donyecki kormányzó szerint már a lakosság háromnegyede elhagyta otthonát a térségben.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy a hadsereg felrobbantotta Darjivszkij-hidat, mely az egyetlen orosz haderő által használt híd Herszon régió déli részén. Ez az egyetlen híd, amely az Inhulec folyón ível át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.