Pandémia

Hibrid Covid-19 törzset fedeztek fel Oroszországban

Az ország fogyasztóvédelmi felügyelősége szerint eddig hat ember fertőződött meg az úgynevezett "Deltacron" változattal.

2022.08.11 14:14ma.hu

A Covid-19 új hibridtörzsét fedezték fel Oroszországban, amely a vírus Delta és Omicron változatának jellemzőit ötvözi - erősítette meg csütörtökön az ország fogyasztó-egészségügyi felügyelősége, a Roszpotrebnadzor.

Az úgynevezett "Deltacron" törzsből eddig hat esetet regisztráltak, közülük ötöt Szentpéterváron, egyet pedig Moszkvában találtak - közölte a hivatal a VGARus (Virus Genome Aggregator of Russia) honlapra feltöltött adatokra hivatkozva.

A "Deltacron" jelenleg a vírus nem domináns törzse, és nincs jelentős hatása az oroszországi járványügyi helyzetre - mutatott rá a hivatal.

A Roszpotrebnadzor szerint a 'Deltacron' valamennyi betegénél a betegség enyhe formája jelentkezett, egyikük sem igényelt kórházi kezelést.

Dmitrij Pruss amerikai genetikus korábban az RBC hírügynökségnek azt mondta, hogy a hibrid vírus egyedülálló Oroszországban, és valószínűleg az országból származik.

A 'Deltacron'-t először július elején fedezték fel a szentpétervári Smorodintsev Influenza Intézet kutatói. Egy hónappal később "mindent ellenőriztünk és újra ellenőriztünk, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem tévedésről van szó, hanem egy valódi hibrid vírusról" - számolt be a tudós.

A koronavírusváltozatok ilyen kombinációi, mint a "Deltacron", nagyon ritkák, mivel a súlyosabb Delta-törzsnek mára szinte teljesen átvette a helyét a fertőzőbb, de könnyebb Omicron-törzs.

"Még nem tudjuk, hogy az 'orosz Deltacron' veszélyes-e" - mondta Pruss, hozzátéve, hogy a hibrid vírus terjedése eddig nagyon korlátozott volt.

Januárban a Delta és az Omicron hibridjéről számoltak be ciprusi tudósok, akik szerint 25 ember fertőződött meg vele. Az Egészségügyi Világszervezet Covid-19 technikai vezetője, Maria Van Kerkhove azonban azt állította, hogy valószínűleg laboratóriumi hibáról van szó, amelyet egy vírusminta szennyeződése okozott.

A "Deltacron" oroszországi felfedezéséről szóló jelentések azon a napon érkeztek, amikor az ország Szputnyik V vakcinájának kétéves évfordulója van. 2020. augusztus 11-én ez lett az első koronavírus elleni oltás, amelyet bárhol a világon regisztráltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.