Járvány

Gyermekbénulást okozó vírus a szennyvízben: emlékeztető oltást javasolnak a londoni gyerekeknek

Február és július között mintegy 116 féle poliovírus-maradványra bukkantak 19 londoni szennyvízmintában.

2022.08.10 19:25MTI

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UKHSA) poliovírus elleni emlékeztető oltást javasol a Londonban élő gyerekeknek, miután a járványos gyermekbénulást okozó vírus örökítőanyagát mutatták ki a város szennyvizében - jelentette szerdán a CNN amerikai hírtelevízió.

A brit egészségügyi hatóságok a betegség ellen London összes körzetében, minden 1 és 9 év közötti gyermeknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását, ami, a UKHSA szerint "magasfokú védettséget jelent mind a járványos gyermekbénulás, mind pedig a vírus továbbterjedése ellen".

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint hozzávetőlegesen egymillió gyermek érintett az intézkedésben.

A UKHSA közleményében beszámolt róla, hogy február és július között mintegy 116 féle poliovírus-maradványra bukkantak 19 londoni szennyvízmintában. Ezek nagyrésze ellen véd ugyan a kötelező oltás, de akadtak olyan minták is, amelyekben a vírus mutációit vélték felfedezni. A poliovírus ezen változatai nagyobb eséllyel okozhatnak maradandó bénulást azoknál, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltással.

Egyelőre senkinél nem azonosítottak poliovírus-fertőződést - az utolsó poliovírusos esetet 1984-ben azonosították a szigetországban. Vanessa Saliba epidemiológus, a UKHSA tanácsadója elmondta, hogy a lakosság túlnyomó része teljes védettséggel rendelkezik a vírus ellen, az átoltottsági arány azonban az érintett, londoni térségben a legalacsonyabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.