Konfliktus

Kína figyelmen kívül hagyja a Pentagon telefonhívásait - Politico

A bejelentett kommunikációs szünet Tajvan körüli nagyszabású katonai gyakorlatok közepette történt.

2022.08.06 11:34ma.hu

Miközben Kína folytatja a Tajvan körüli nagyszabású hadgyakorlatokat, megtorlásul Nancy Pelosi amerikai házelnök provokatív látogatására a szigetre a héten, a Politico szerint a kínai hadsereg vezető tisztségviselői nem hajlandóak visszahívni a Pentagonban dolgozó kollégáik hívásait.

Peking állítólag "három, a próbálkozásokról értesült személy" szerint az elmúlt napokban többször is elutasította Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének hívásait. Milley utolsó megerősített kapcsolata a kínai vezérkari főnökkel, Li Zuocheng tábornokkal július 7-én volt, míg Austin júniusban személyesen találkozott a kínai védelmi miniszterrel, Wei Fenghe tábornokkal.

Peking pénteken úgy döntött, hogy számos katonai és polgári területen megszakítja diplomáciai kapcsolatait Washingtonnal. A kínai külügyminisztérium közzétette azoknak a pontoknak a listáját, amelyekben a továbbiakban nem lesz kommunikáció a kínai és amerikai tisztviselők között, beleértve a hadszíntéri parancsnokok szintjén történő katonai kapcsolatfelvételt és a szélesebb körű védelempolitikai koordinációs megbeszéléseket.

Kína felfüggesztette a tengeri biztonságról, az illegális migránsok hazatelepítésével kapcsolatos együttműködésről, a büntetőügyekben nyújtott jogi segítségnyújtásról, a nemzetközi bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről, valamint az éghajlatváltozásról folytatott megbeszéléseket is - áll a közleményben.

Bár a Fehér Ház nem kommentálta a legmagasabb szintű katonai kommunikáció bejelentett megszakadását, azt mondta, hogy Kína legutóbbi lépései növelik a "félrekalkuláció és a félreértés kockázatát", még akkor is, ha John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy "ez nem szünteti meg teljesen a katonai vezetők beszélgetési lehetőségeit".

"Ha ennyi katonai hardver működik zárt területeken, akkor jó lenne, különösen most, ha nyitva maradnának ezek a kommunikációs vonalak" - mondta Kirby pénteken.

Peking csütörtökön "példátlan" katonai gyakorlatokat és éleslövészetet indított hat Tajvan körüli tengeri területen, válaszul Nancy Pelosi rövid látogatására. A gyakorlatok a kínai védelmi minisztérium szerint a sziget "blokádjának" szimulálását, valamint kétéltű támadásokat és szárazföldi célpontok támadását foglalják magukban.

Kína Tajvant területének elidegeníthetetlen részének tekinti, és a Pelosi látogatásához hasonló látogatásokat a szuverenitása elleni támadásnak és az Egy Kína elv megsértésének tekinti, amelynek értelmében a legtöbb ország tartózkodik Tajvan diplomáciai elismerésétől. Annak ellenére, hogy 1979 óta hivatalosan Pekinget ismeri el Kína egyetlen törvényes hatalmának, az Egyesült Államok erős nem hivatalos kapcsolatokat ápol a 23,5 milliós szigettel, gyakran ad el fegyvereket Tajpejnek, és támogatja a szuverenitásra irányuló törekvéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.