Energiaválság

Hollandia csúnya tél elé néz

Rekordot döntött a fatüzelésű kályhák eladása a gázárak meredek emelkedése közepette.

2022.08.05 21:03ma.hu

A szmog és a részecskeszennyezés növekedni fog Hollandiában ezen a télen - figyelmeztettek a közegészségügyi hatóságok. Az emelkedés azzal függ össze, hogy a gáz árának ugrásszerű növekedésével egyre több háztartás választja a tűzifa elégetését.

A fa- és pelletkályhák eladása 30%-kal nőtt tavaly nyár óta - jelentette a De Volkskrant vasárnap. Az újság szerint a kereslet olyan nagy, hogy a gyártóknak nehézséget okoz, hogy elegendő kályhát tudjanak szállítani. A tűzifa-beszállítók eközben már most kifogytak a készletekből, és a rönkök beszerzése is nehéz feladat, mivel a holland erdészeti hivatal nem hajlandó fát szállítani a tűzifaiparnak.

Mivel a gáz- és villanyszámlák rekordmagasságban vannak, a fogyasztók egy részének a fatüzelésre való áttérése környezeti következményekkel jár - figyelmeztetett a Nemzeti Közegészségügyi Intézet (RIVM).

"A fa értékesítése a fogyasztáshoz kapcsolódik, és valóban várható, hogy ez nem lesz pozitív hatással a légszennyezésre" - mondta a De Volkskrantnak egy szóvivő.

Az intézet vizsgálja, hogy milyen intézkedésekkel lehet csökkenteni ezt a szennyezési kockázatot, de hatásköre jelenleg korlátozott. Figyelmeztetheti a háztartásokat, hogy ne gyújtsanak tüzet olyan napokon, amikor a szmogveszély magas, de tilalmat nem tud érvényre juttatni.

Egészségügyi szakértők a múlt hónapban tiltást sürgettek, és azt mondták a parlamentnek, hogy ilyen intézkedésre télen lenne szükség, amikor a több tűzgyújtás növeli a szmog kialakulásának esélyét. Jelenleg azonban nincs más működőképes hőforrás sem a gáz, sem a szilárd tüzelőanyag helyettesítésére, bár az újság szerint a RIVM vizsgálja a hőszivattyús technológiát.

Hollandia nem az egyetlen európai ország, ahol a fatüzelés visszatérőben van. Lengyelország a múlt hónapban engedélyt adott állampolgárainak, hogy égetés céljából fát gyűjtsenek, a lettek pedig tűzifagyűjtési engedélyekért kapkodtak, Magyarország pedig elrendelte a tűzifa exportjának leállítását. Az Egyesült Királyságban a londoni tűzoltóság májusban azt közölte, hogy az előző hónapokban 100 olyan lakástűzhöz vonultak ki a tűzoltók, amelyeket a melegedés érdekében nyílt tűzön égetett fával gyújtottak meg az emberek.

Míg a koronavírus-járvány vége óta a gázárak Európa-szerte folyamatosan emelkedtek, a növekedés meredeken felgyorsult, mióta Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. Az EU válaszul megkezdte az orosz üzemanyagimport fokozatos megszüntetését, míg az orosz gázóriás, a Gazprom azt mondta, hogy a szankciók akadályozzák a gázszállításokat a régióba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.