Katasztrófa

Újabb csapás érte a robbanásban megsérült bejrúti kikötőt - videók

A gabonasilók összeomlása volt a második ilyen incidens egy héten belül.

2022.08.05 13:35ma.hu

Négy gabonasiló omlott össze a libanoni Bejrút kikötőjében csütörtökön. Az 50 méteres építmények több hete égtek, és a múlt hónap végén omlottak össze.

A közösségi médiában megosztott videofelvételek rögzítették azt a pillanatot, amikor a szerkezetek a földre zuhantak, füst-, por- és törmelékfelhőt küldve a levegőbe.

A tornyosuló épületek összeomlása napra pontosan két évvel azután történt, hogy egy hatalmas robbanás 190 ember halálát okozta, további 6000-et megsebesített, és a város nagy részét elpusztította. A robbanásért egy helytelenül tárolt ammónium-nitrát készletet okoltak, és az incidens következményei megbuktatták az ország kormányát, romba döntötték a gazdaságot, és veszélyeztették az élelmezésbiztonságot.

A silók már napok óta billegtek, és Emmanuel Durand francia építőmérnök szerdán a L'Orient Today libanoni hírportálnak azt mondta, hogy a következő órákban "bármikor" bekövetkezhet az összeomlás. A kikötői dolgozókat már napok óta evakuálták a környékről, és a silók közelében lévő utakat lezárták.

Az építmények már több hete égnek, a hatóságok a nyári hőségben megerjedt gabonát okolják a tűzért. A lángok közepette ugyanabban a tömbben négy siló már a múlt héten összeomlott, nyolc azonban még állt. Egy szomszédos, 16 silóból álló blokk nem mutatta a dőlés jeleit - közölte Durand egy korábbi frissítésben.

A 2020-as robbanással kapcsolatos vizsgálat december óta megrekedt, jelentette az AP a vizsgálat alatt álló tisztviselők jogi kifogásaira hivatkozva. A robbanás miatt eddig senkinek sem kellett jogi következményekkel számolnia, és a legutóbbi összeomlás pillanatában több százan vettek részt egy tiltakozó felvonuláson, hogy felelősségre vonást követeljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.