Ukrajnai háború

Súlyos ukrán vesztségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Újabb hadijelentés.

2022.08.04 15:24MTI

Mintegy félezer ukrán katona vesztette életét két, az orosz légierő által végrehajtot precíziós csapásban - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán 92. gépesített dandár Harkiv közelében mintegy 130 katonát és 13 páncélozott járművet, a 95. légideszant rohamdandár pedig Konstantinovkánál mintegy 400 embert és 20 egységnyi hadfelszerelést veszített. Mint mondta, Szoledar, Artemivszk és Avdiivka környékén az ukrán 54. gépesített, valamint az 56. és az 58. gépesített lövészdandár alegységei elvesztették harcképességüket és a súlyos veszteségek miatt feladták állásaikat.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok két vezetési pontra, 194 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, két lőszerraktárra és egy üzemanyagtárolóra mértek csapást. A donyecki régióban folytatott lövegelhárító művelet következtében a jelentés értelmében három ukrán Grad-, négy Gvozgyika-, három D-30-as szakasz semmisült meg. Az orosz légvédelem négy drónt és öt sorozatvető-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 261 repülőgépet, 145 helikoptert, 1673 drónt, 361 légvédelmi rakétarendszert, 4244 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 786 rakétasorozatvetőt, 3251 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4696 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Az ukrán tüzérség csütörtökön ismét tűz alá vette Donyeck belvárosát. Az állami Vesztyi FM rádió szerint legkevesebb két rakétatalálat érte a drámaszínházat, ahol Olga Kacsura, a donyecki "népi milícia" ezredesének búcsúztatására készültek. A támadás következtében öten életüket vesztették,

Kacsura, aki közismert volt a szakadár köztársaságban, 2014 óta harcolt a Donyec-medencei konfliktusban és egy rakétavetős alegység parancsnoka volt. Arról, hogy életét vesztette Horlivkánál, szerdán hangzott el bejelentés. A parancsnoknőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön posztumusz az Oroszország Hőse kitűntetést adományozta.

A donyecki hatóságok tájékoztatása szerint az elmúlt nap folyamán két civil vesztette életét, tizenöten pedig megsebesültek, közülük négyen Lepesztok típusú, kazettás rakéták által szétszórt taposóaknától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.