Média

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy újabb újságírót Fehéroroszországban

Irina Szlavnyikavát öt év szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság szélsőséges szervezet létrehozásának vádjával és engedély nélküli tüntetéseken való részvétel miatt.

2022.08.03 19:34MTI

Hosszú börtönbüntetésre ítélték a lengyelországi székhelyű, fehérorosz nyelvű Belsat televízió újabb újságíróját Fehéroroszországban.

Az 52 éves Irina Szlavnyikavát öt év szabadságvesztéssel sújtotta a délkelet-fehéroroszországi Homel város illetékes bírósága szélsőséges szervezet létrehozásának vádjával és engedély nélküli tüntetéseken való részvétel miatt.

A fehérorosz újságírószövetség szerint a törvényszék által megállapított büntetési tétel egy évvel hosszabb, mint amennyit az ügyészség kért.

"Az újságírók nem szélsőségesek, a máskéntgondolkodás pedig nem bűn" - olvasható a fehérorosz újságírószövetség szerdán közzétett állásfoglalásában.

"A fehérorosz hatóságok továbbra is üldözik az újságírókat pusztán amiatt, hogy élnek a szólásszabadsághoz való jogukkal" - tette hozzá a jogvédő szervezet.

Szlavnyikava már a harmadik Belsat-újságíró, akit börtönnel sújtottak Fehéroroszországban, ahol szélsőséges szervezetként tartják nyilván a lengyel kormány által fenntartott, 2007-ben alapított tévécsatornát. A Belsat YouTube-csatornájának 474 ezer követője van.

A múlt hónap közepén további nyolc év börtönbüntetéssel sújtották Katerina Bahvalovát, a Belsat oknyomozó újságíróját árulás vádjával a korábban megállapított kétéves szabadságvesztésén felül. Kollégája, Darja Csulcova kétéves szabadságvesztését tölti, amelyet 2021-ben szabtak ki rá.

Szlavnyikava az utóbbi tíz hónapot hatósági őrizetben töltötte, tavaly októberben állították elő a minszki repülőtéren, miután visszatért vakációjáról. Kezdetben tizenöt nap elzárásra ítélték a Facebook-oldalán közölt "szélsőséges tartalmak" miatt.

Varsóban kedden és szerdán szimpátiatüntetéseket tartottak az újságírók mellett. Az aktivisták szankciókat követeltek azon fehérorosz hatósági személyek ellen, akik igazságtalanul járnak el az újságírókkal szemben.

Az ügyben megszólalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. Facebook-fiókjában azt írta: "az elfogadhatatlan ítéletre" Lengyelország "azonnali, határozott és nemzetközi szintű" választ fog adni, ő maga már ebben az értelemben adott utasítást a varsói külügyminisztériumnak.

"A sajtó- és a szólásszabadság, valamint a véleménynyilvánítás korlátlan joga a demokrácia alapja" - olvasható a bejegyzésben. Morawiecki "abszolút botránynak, mindenféle civilizációs szabály, az emberi jogok és az újságírói elvek megsértésének" nevezte Szlavnyikava elítélését.

Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka 2020 augusztusban nyerte el hatodik elnöki mandátumát. A választások tisztaságát sokan vitatták, és ez több hónapon át tartó tömegtüntetésekhez vezetett. A hatóságok több mint 35 ezer demonstrálót vettek őrizetbe, a rendőrség ezreket bántalmazott. A megtorló intézkedések sorában bezárták a legnagyobb független médiumokat, blokkolták a népszerű hírportálokat, újságíróknál tartottak házkutatásokat és médiamunkásokat vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.