Konfliktus

Nő a feszültség: Kína blokád alá vonja Tajvant

Kína éles lőszerekkel hadgyakorlatozik Tajvan körül a következő napokban, ami a tajvani védelmi minisztérium szerint felér a sziget légi és tengeri blokádjával.

2022.08.03 13:24MTI

A védelmi minisztérium kijelentette: válaszolni fognak minden olyan lépésre, amely sérti Tajvan területi szuverenitását - írja a BBC.

Kína és Tajvan közötti feszültség az elmúlt napokban fokozódott, miután Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke Kína egyre erősödő figyelmeztetései közepette a szigetre látogatott, miután a Kínai Népköztársaság hadgyakorlatba kezdett a Tajvanhoz közeli Fucsien tartományban, az Egyesült Államok pedig hadihajókkal vonult fel a Csendes-óceánon.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg bejelentette, hogy csütörtök és vasárnap között gyakorlatozik Tajvan körül éles lőszerekkel, hasonlóan az 1996-os szoros körüli válsághoz, melyhez hat, nagyméretű tilalmi zónát hozott létre. Azonban a hat zónából ezúttal három Tajvan húsz kilométeres határán belül van, amire eddig nem volt példa.

A tajvani védelmi minisztérium az ENSZ-egyezmények megsértésének nevezte a lépést, és elmondta, hogy a gyakorlatban ezzel légi és tengeri blokád alá vonják a szigetet.

A tajvani kormány elítélte a kínai hadgyakorlatot, és közölték, hogy Kína ezzel gyakorlatilag behatol az ország felségterületére.

A BBC szerint, ha Kína hajókat vagy repülőgépeket vezényel ezekre a területekre, az felérne a sziget elleni invázióval, hiszen Tajvan kénytelen lenne megvédeni saját felségvizeit.

Az eszkaláció lehetőségét tovább súlyosbítja, hogy négy amerikai hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozó is a sziget közelében tartózkodik. Hivatalos indoklás szerint rutinbevetésen vesznek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.