Konfliktus

Kínai Szu-35-ös vadászrepülőgépek átlépték a Tajvani-szorost - média

Az állami média szerint a sugárhajtású repülőgépek átkeltek a szoroson, de céljuk vagy szándékuk továbbra sem ismert.

2022.08.02 18:57ma.hu

Peking több Szu-35-ös vadászrepülőgépet telepített a Tajvani-szorosba, kedden, a CGTN állami televízió szerint. A műsorszolgáltató nem közölt további részleteket arról, hogy hová tartanak és milyen küldetést szándékoznak végrehajtani.

A jelentés Nancy Pelosi amerikai házelnöknek az önigazgatású sziget egyik repülőterére való érkezése előtt érkezett. Repülőgépe Malajziából szállt fel és helyi idő szerint 22:44-kor landolt a tajvani Songshan repülőtéren.

Ezt megelőzően a japán NHK arról számolt be, hogy az amerikai légierő nyolc F-15-ös vadászgépet és öt tanker repülőgépet vetett be a légierő C-40-es repülőgépének kísérésére, amelynek fedélzetén Pelosi utazott.

Eközben Tajvan a jelentések szerint francia szállításokból származó Mirage 2000 vadászgépeket és más katonai felszereléseket telepített át a sziget délkeleti részén lévő katonai bázisra, ahol Pelosi repülőgépe leszállt - írja a tajvani China Times.

Peking, amely az Egy Kína-politika értelmében Tajvant területének szerves részének tekinti, hajthatatlanul kijelentette, hogy nem tűri Washington beavatkozását a sziget feletti szuverenitásába, és figyelmeztette az amerikai tisztviselőket, hogy ne "játsszanak a tűzzel", és "elviselhetetlen következményekkel" fenyegetett, ha a házelnök Tajpejbe látogat.

"Ez súlyosan sérti az Egy Kína elvét és a három kínai-amerikai közös egyezmény rendelkezéseit. Súlyos hatással van a kínai-amerikai kapcsolatok politikai alapjaira, és súlyosan sérti Kína szuverenitását és területi integritását" - áll a kínai külügyminisztérium közleményében Pelosi tajvani érkezését követően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.