Állati

Orosz állatmentők küzdenek a hálóba gabalyodott ritka bálna megmentéséért

A rendkívül veszélyeztetett bálna életveszélyes sérüléseket szenvedhet, ha nem érkezik gyorsan segítség, elpusztulhat.

2022.07.31 18:58ma.hu

Egy mentőcsapat próbálja megmenteni azt a ritka jégfejű bálnát, amely halászhálóba gabalyodott az Okotszki-tenger orosz partjainál - közölte pénteken a Természetvédelmi Világalap (WWF) Oroszország.

A közlemény szerint a bálna, amely a ritka és veszélyeztetett állatok Vörös Könyvében szereplő fajhoz tartozik, a helyi halászok által a partok közelében felállított háló csapdájába esett, majd elúszott, és így végzetesen összegabalyodott.

A bajbajutott bálnát először helyi idegenvezetők vették észre egy turistákkal tett tengeri kirándulás során. A WWF szakemberei, biológusok és hivatásos állatmentők gyorsan mentőcsapatot alakítottak, amelyet az idegenvezetők és a helyi halászok is támogattak. A bálnát hamarosan megtalálták, de az természetesen nem engedte közel a mentőket.

"Most már egyértelmű, hogy a bálnának még sikerült ledobnia magáról a háló nagy részét, de a vastag kötelek rajta maradtak" - közölte a WWF.

A bálna felső állkapcsa köré tekeredett kötelek egyike belegabalyodott a bálna bajuszába. Ez potenciálisan életveszélyes akadály, mert azt jelenti, hogy az állat nem tud megfelelően táplálkozni.

Ha a mentőknek nem sikerül kiszabadítaniuk a bálnát a hálókból, a kötelek megszorulhatnak a testén, ami olyan sérüléseket okozhat, amelyek végül legyengíthetik, és hajlamosabbá tehetik a betegségekre és parazitákra.

"Azt gondolhatod: mi ez a hír? Egy bálna belegabalyodott egy hálóba, mi ebben a nagy ügy. De egy mindössze 300-400 állatból álló populáció túlélése szempontjából egyetlen bálna halála is tragédia" - mondta Borisz Szolovjov, a WWF szakértője.

Egy expedíció során kiderült, hogy minden harmadik bálnán voltak hálók és kötelek okozta hegek. Az egyik megfigyelt állat a farkának felét elvesztette a feszülő kötelek miatt.

Ez a bálna a világ egyik legnagyobb emlőse. A hímek általában 14-17 méter hosszúak, míg a nőstények valamivel nagyobbak, 16-18 méteresek. Egyes bálnák a 22 métert is elérik.

Az Okhotszki-tengeri bálnákat a sarki tengerekben élő bálnák legveszélyeztetettebb populációi között tartják számon. Ezek a bálnák egész évben az Okotszki-tengerben élnek, és nem hagyják el az orosz vizeket. A WWF megjegyzi, hogy a tengereket korábban több ezer bálna népesítette be, de a bálnavadászat szinte teljes kipusztulásukat eredményezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.