Pandémia

Joe Biden amerikai elnök Covid-19 tesztje ismét pozitív lett

A beoltott és felturbózott elnök "visszaeső" fertőzést kapott, mondta orvosa

2022.07.30 23:42ma.hu

Szombat reggel, miután látszólag felépült a vírusból és kedden negatív lett a tesztje. Biden orvosa kifejtette, hogy valószínűleg úgynevezett "rebound" fertőzést (a betegségaktivitás visszatérése) szenvedett, amely a Pfizer vírusellenes tablettát szedő betegeket érintheti.

Biden pozitív tesztjét Kevin O'Connor, a Fehér Ház orvosa jelentette be Karine Jean-Pierre sajtótitkárnak írt levelében. O'Connor megjegyezte, hogy Bidennek kedd óta minden nap negatív volt a betegségre vonatkozó tesztje, de a szombat reggeli pozitív eredményt követően ismét elkülönítésre kerül.

A keddi negatív tesztet megelőzően Biden öt napig dolgozott elkülönítve a Fehér Házban, miközben enyhe tünetekkel küzdött.

Biden, akit kétszer oltottak be, és két emlékeztető adagot is kapott, a Pfizer Paxlovid nevű vírusellenes gyógyszerét is szedte, amelyre az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) decemberben adott sürgősségi engedélyt.

O'Connor megjegyezte, hogy a Covid-19-et Paxloviddal kezelő betegek "kis százaléka" valószínűleg úgynevezett "rebound Covid-pozitivitást" tapasztal - amikor látszólag felépülnek a betegségből, mielőtt újra megbetegednének. Biden esetében az elnök "nem tapasztalta a tünetek újbóli megjelenését, és továbbra is elég jól érzi magát" - írta O'Connor.

Dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház koronavírus cárja is ilyen újrafertőzést szenvedett el, amikor májusban Paxloviddal kezelte a Covid-19-es esetét.

A hét eleji negatív tesztje után Biden a Paxlovidot sorsfordítónak nevezte a Covid-19 elleni küzdelemben, és sürgette az amerikaiakat, hogy szerezzék be a tablettákat az ország drogériáiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.