Jog-bíróság

Élő adásban közvetíthetik egy kegyetlen gyilkos kivégzését

Egy egyiptomi bíróság szerint a kivégzés közvetítése elrettentő lehet a többi leendő bűnöző számára.

2022.07.30 22:18ma.hu

Egy egyiptomi bíróság egy elítélt gyilkos élő televíziós felakasztását szorgalmazta, azzal érvelve, hogy ez segíthet elrettenteni a leendő gyilkosokat - derül ki a helyi média által idézett levélből.

A hónap elején egy nagy nyilvánosságot kapott kétnapos tárgyalás során a 21 éves Mohamed Adelt elítélték, amiért június végén megölte diáktársát, Nayera Ashrafot az észak-egyiptomi Mansoura Egyetem előtt. A beszámolók szerint Adel egy ideig zaklatta a lányt, és amikor az nem volt hajlandó feleségül menni hozzá, hátborzongató tervet eszelt ki a megölésére.

Az esetről készült videofelvételek szerint, amelyek a közösségi médiában terjedtek el, és országszerte felháborodást váltottak ki, Adel többször megszúrta Ashrafot, amikor leszállt egy buszról az egyetem közelében, majd ráugrott, és számos elborzadt bámészkodó szeme láttára elvágta a torkát.

Adel bűnösnek vallotta magát a gyilkosságban, és július 6-án halálra ítélték. A gyilkosság szörnyűsége miatt azonban a bíróság most példát akar statuálni Adellel, és arra kérte a kormányt, hogy a kivégzést élőben közvetítse az országos televízió.

A mansúri bíróság levelet írt az egyiptomi parlamentnek, amelyben kifejtette, hogy az ítélet nyilvánosságra hozatala nem elégséges ahhoz, hogy a jövőben elrettentse a hasonló bűncselekményeket.

"A közvetítés, még ha csak az eljárás kezdetének egy része is, elérhetné az elrettentő célt, amit maga az ítélethirdetés közvetítése nem tudott elérni" - áll a levélben, amelyről a helyi média is beszámolt.

Adel ügyvédje, Farid El-Deeb, aki a néhai Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök védőügyvédje volt, ragaszkodik ahhoz, hogy ügyfele nem érdemli meg a halálbüntetést, és megfogadta, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Az egyiptomi nemzeti televízió utoljára 1998-ban közvetített halálbüntetést, amikor az állam kivégzett három férfit, akik megöltek egy nőt és két gyermekét kairói otthonukban.

Ashraf meggyilkolása, valamint az ugyanabban a hónapban Jordániában és az Egyesült Arab Emírségekben elkövetett más, nagy visszhangot kiváltó, nők ellen elkövetett gyilkosságok az egész régióban és a közösségi médiában felháborodást keltettek. Nőjogi aktivisták most igazságszolgáltatást követelnek, és elítélik a nők elleni erőszak közelmúltbeli megugrását az arab világban.

Az egyiptomi Edraak Alapítvány a Fejlődésért és Egyenlőségért közölte, hogy csak idén január és április között 335, nők és lányok elleni erőszakos bűncselekményt dokumentáltak Egyiptomban, és hogy az országban a nemi alapú erőszak "figyelemre méltó növekedését" tapasztalják: 2021-ben 813 esetet jelentettek, míg 2020-ban 415-öt.

Egy 2015-ös ENSZ-felmérés szerint közel nyolcmillió egyiptomi nő állítja, hogy tapasztalt már férje, rokona vagy az utcán idegenek által elkövetett erőszakot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.