Energiaválság

Franciaország lekapcsolja a villanyt

Macron elnök felszólította a nemzetet, hogy energiatakarékossággal készüljön fel az orosz gázszolgáltatás leállítására.

2022.07.17 11:16ma.hu

Emmanuel Macron francia elnök a héten felszólította a kormányt és a polgárokat, hogy készüljenek fel az orosz földgázszállítások teljes leállítására, és lehetőség szerint korlátozzák az energiafelhasználást.

"Fel kell készülnünk arra a forgatókönyvre, amikor teljesen orosz gáz nélkül kell maradnunk" - mondta a Bastille-nap alkalmából adott televíziós interjúban. "A nyár, kora ősz nagyon nehéz lesz" - figyelmeztetett a francia elnök, utalva az egekbe szökő energiaköltségekre.

Utasította a kormányt, hogy készítsen "józansági tervet" az energiatakarékosság érdekében, amely azzal kezdődne, hogy a közvilágítást lekapcsolják éjszaka, amikor az nem szükséges.

Franciaország továbbra is a gázforrások diverzifikálására fog törekedni - mondta Macron, aki a jelenlegi válság átvészelése érdekében a tengeri szélerőművek felé való gyorsabb elmozdulást és több európai, határokon átnyúló energetikai együttműködést sürgetett.

Franciaország kevésbé függ az orosz gáztól, mint néhány európai szomszédja. Teljes gázimportjának mintegy 17%-át kapja Moszkvából.

A téli hiány miatt azonban egyre nagyobb az aggodalom, mivel az ország az elöregedő atomreaktorok váratlan karbantartása miatt amúgy is korlátozott villamosenergia-termeléssel küzd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.