Bűncselekmény

Europol: letartóztattak 39 embert a La Manche csatornán szervezett embercsempészet miatt

Az Europol szerint a hálózat mintegy 10 ezer illegális bevándorlót csempészhetett át Nagy-Britanniába.

2022.07.07 06:30MTI

Öt európai országban letartóztattak 39 feltételezett embercsempészt, akik a La Manche csatornán át törvénytelenül migránsokat utaztattak Nagy-Britanniába - közölte szerdán az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.

A hágai székhelyű Europol sajtóközleménye szerint a letartóztatottak ugyanabban az embercsempészbandában tevékenykedtek. Kis csónakokon vittek át migránsokat a csatornán, de rendszeresen változtattak a taktikán, hogy elkerüljék a lebukást: az éjszaka leple alatt többnyire nagyobb csónakokat indítottak el, nem törődve a migránsok biztonságával.

A bűnszervezet leleplezése a Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Franciaország és az Egyesült Királyság bűnüldöző és igazságügyi hatóságai közötti szoros együttműködés eredménye volt, amelyet az Europol is támogatott.

Az Europol szerint a hálózat mintegy 10 ezer illegális bevándorlót csempészhetett át Nagy-Britanniába az utóbbi 12-18 hónapban, és ezáltal megközelítőleg 60 millió euró profitra tehettek szert.

A nemzeti rendvédelmi szervek több mint 1200 mentőmellényt, mintegy 150 gumicsónakot, több tízezer eurónyi készpénzt, valamint lőfegyvereket és kábítószert is lefoglaltak az akció során. A műveletben 900 rendőr vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.